News

Komentari 88

'Sin nam poginuo, a ovršili su nas za 100.000 kn zbog unuka'

Jedno je kad osude baku i djeda roditelja koji se ne brine za djecu nakon razvoda, ali naš je sin poginuo, a unučad nam je ostvarila obiteljsku mirovinu po pokojnom ocu i dječji doplatak, kaže gospođa Slavica

Zbog alimentacije za svoje troje unuka Slavica (69) i Josip Kišur (80) iz Sesveta ovršeni su prošli mjesec za sto tisuća kuna. Dug koji imaju u iznosu od 68.700 kuna nastao je 2013. godine s kamatama i troškovima 30-ak tisuća kuna. No, njihov sin nije napustio svoju djecu, već je poginuo. 

- Jedno je kad osude baku i djeda roditelja koji se ne brine za svoju djecu nakon razvoda, ali naš je sin poginuo, a unučad nam je ostvarila obiteljsku mirovinu po pokojnom ocu i dječji doplatak - kazala je gospođa Slavica za Večernji list. 

Kada im je otac poginuo 2007. godine djeca su bila jako mala. Snaha je nakon dva tjedna odselila kod svojih roditelja, a svekru i svekrvi zabranila da viđaju unuke. Nakon spora na sudu, jedno ih je vrijeme i dovodila, no onda je zatražila uzdržavanje. 

Uzdržavanje baka i djedova umjesto roditelja koji to ne radi za svoje dijete, uvedeno je u Obiteljski zakon 2003. godine, a propisana je i Obiteljskim zakonom iz 2015. godine. Brojni umirovljenici javljaju se Sindikatu umirovljenika upravo zbog toga jer i sami vrlo teško preživljavaju uz male mirovine. 

Najčitaniji članci