Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
232 komentara

'Sinčić nije odbio naknadu za stan jer na nju ni nema pravo'

Sinčić je kazao da bi ga pored saborske plaće bilo sram još uzeti novac za stan i režije te je pozvao i ostale kolege da postupe isto. Bivši zastupnik tvrdi da na taj novac nema pravo

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
232 komentara

Nakon što je čelnik i saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić objavio da je odbio 3000 kuna za najam stana i režije, oglasio se bivši zastupnik Branko Vukšić koji kaže da Sinčić na taj novac ni nema pravo. 

Podsjetimo, Sinčić je kazao da bi ga pored saborske plaće bilo sram još uzeti novac za stan i režije te je pozvao i ostale kolege da postupe isto. 

Vukšić je pak u poduljem statusu na društvenoj mreži objasnio da Sinčić na tu naknadu nema pravo. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

Sinčić nije mogao odbiti saborski stan jer na stan nema ni pravo. Uostalom, naknadu za stan Sabor i ne nudi. Ovo je čista manipulacija i populizam.

Nekoliko sam puta pohvalio istupe Vilibora Sinčića, zastupnika Živog zida, no, ovaj put mu moram uputiti ozbiljne zamjerke. Naime, u gotovo je svim medijima objavljena vijest da je Sinčić odbio naknadu za stan i režije, koje šezdesetak državnih dužnosnika koristi. Riječ je - tvrde mediji - o još jednoj privilegiji (smatram da to nisu privilegije) od tri tisuće kuna (dvije i pol za stan, 500 kuna za režije) koje se Sinčić odrekao.

Netočno, ili, čista manipulacija. Eto, ovo je primjer populizma.

Naime, Sinčić stanuje u Karlovcu i nema pravo na naknadu za troškove stanovanja. Na naknadu za stanovanje imaju pravo oni državni dužnosnici koji stanuju 50 i više kilometara od Zagreba. Od Zagreba do Karlovca je manje od 50 kilometara.

Uostalom, ni ostali saborski zastupnici iz Karlovca, u ovom ali i u ranijim sazivima, nisu dobivali naknadu za stanovanje jer na to nisu imali pravo. Treba napomenuti i to da Sabor ne nudi naknadu za stanovanje već nju treba zastupnik sam tražiti.

Zašto smatram da naknada za stanarinu državnim dužnosnicima nije privilegija?

Zato što bi - da nema te naknade - postojali zastupnici prvog i drugog reda. Zastupnicima izvan Zagreba bi plaća bila manja za četvrtinu ili petinu u odnosu na zastupnike koji žive u Zagrebu. Na naknadu za stanovanje imaju pravo i radnici koji rade izvan svoga mjesta stanovanja. Često u medijima možete naići na oglase u kojima se uz radno mjesto nudi i besplatan stan.

Nisam koristio tu "privilegiju" i mogu o tome govoriti bez grižnje savjesti. Ako Hrvatska želi parlament koji neće biti tek puko lutkarsko kazalište a zastupnici lutke na koncu, tada treba osnažiti parlament. A parlament se jača s - najprije - većim obvezama a onda i - barem - ne manjim pravima. Ako se već volimo uspoređivati sa zapadom, uspoređujmo se u svemu. Ili u svemu ostanimo Balkan.

Naravno, ovakav parlament, sa zastupnicima koji su na daljinski ili Tomislava Karamarka, ili Bože Petrova, ili Zorana Milanovića, nema svoju ustavom određenu funkciju. No, s plaćom manjom za tri tisuće kuna neće se ništa poboljšati. Baš suprotno, manipulacije će biti još veće a saborski sastavi sve lošiji, napisao je Vukšić.

 

SINČIĆ NIJE MOGAO ODBITI SABORSKI STAN JER NA STAN NEMA NI PRAVO. UOSTALOM, NAKNADU ZA STAN SABOR I NE NUDI. OVO JE Č...

Posted by Branko Vukšić on Sunday, 28 February 2016
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message