Obavijesti

News

Komentari 94

Sindikalisti u Vladi na novim pregovorima oko koeficijenata

Sindikalisti u Vladi na novim pregovorima oko koeficijenata
1

Na sastanku će sudjelovati posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva rada i mirovinskog sustava

VIDEO

U Banskim dvorima u 14.30 sati počeo je sastanak predstavnika sindikata obrazovanja, Ane Tuškan i Branimira Mihalinca, s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem.

Na sastanku će sudjelovati posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva rada i mirovinskog sustava, potvrđeno je iz Vlade novinarima.

Premijer Andrej Plenković ponovno je danas na sjednici Vlade pozvao predstavnike Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske na razgovore.

- Pozivam predstavnike sindikata na razgovore, mi moramo još malo tu odrazgovarati, pronaći rješenje. Ono što je sigurno i što odgovorno tvrdimo i što ministrica zna, apsolutno dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje - naglasio je Plenković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sastala se nakon sjednice s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem, a nakon sastanaka izjavila je da se radi na novoj ponudi sindikatima.

Radi se na tome da se dođe do nove ponude, rekla je Divjak dodavši kako će ta ponuda biti prvo predstavljena sindikatima, o čemu će ih obavijestiti Ured premijera.

Mihalinec je uoči sastanka u Banskim dvorima izjavio kako su sindikalci dobili hitan poziv na sastanak, a obećali su premijeru da će se odazvati na svaki sastanak. 

- Očekujem konzultacijski sastanak, da vidimo kako Vlada misli naći rješenje problema. Naravno da to nisu pregovori, pregovori su ono što će biti vjerojatno kasnije - rekao je Mihalinec novinarima.

Što se tiče najavljenog velikog prosvjeda u ponedjeljak na Jelačićevu trgu, Mihalinec je poručio da prosvjed može biti spriječen "jedino tako da Vlada i mi potpišemo sporazum o 6,11 posto povećanja koeficijenata".

I glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan potvrdila je da se sve aktivnosti nastavljaju, odnosno štrajk i pripreme za prosvjed.

'Radi se na novoj ponudi'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak da se radi na novoj ponudi sindikatima, za što su bile važne detaljne analize koje je pripremilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i poručila kako je cilj rješavati probleme i biti otvoren za dijalog, pogotovo onda kada je to teško.

Ministarstvo je pripremilo određene analize koje su omogućile da se vidi koja su to alternativna rješenja, rekla je Divjak novinarima nakon sastanaka s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Novinare je zanimalo slaže li se Plenković s analizom koju je Ministarstvo dostavilo, na što je Divjak rekla kako je "kod analiza zgodno to što su provjerljive".

Postoje podaci o plaćama, koeficijentima i dodacima i kada se to sve skupa "stavi na stol", i ako smo sigurni kakav je cilj - onda nam je lakše razgovarati. Jer, istaknula je, razgovaramo na temelju brojeva.

"Sve o čemu smo razgovarali, što je 'na stolu' i kako će se o tome razgovarati i koji su to koraci ipak treba najprije biti prezentirano socijalnome partneru, znači sindikatima", istaknula je Divjak.

Na pitanje kada će sindikati biti pozvani na razgovor, ministrica je odgovorila da će to učiniti Ured premijera.

Dodala je kako se ono o čemu je govorila odnosi na financijsku ponudu, te da su Ministarstvo i njezin tim cijelo vrijeme radili na statusu učitelja i nastavnika.

Ustvrdila je da će na na tomu nastaviti raditi i objasnila kako je i to dio spomenutoga "paketa", što znači da nije sve u tomu da se riješi financijska situacija, nego da se općenito otvara dijalog kako će se status prosvjetnih djelatnika poboljšati.

Krajnji cilj je, poručila je Divjak,  da se učenici što prije vrate u škole, da učitelji budu zadovoljni i motivirani, te da reforma s kojom smo krenuli može "disati punim plućima".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...