News

Komentari 0

Sindikat novinara: 'Sindikalno organiziranje je temeljno ljudsko pravo koje se gazi'

Sindikat novinara: 'Sindikalno organiziranje je temeljno ljudsko pravo koje se gazi'

U sindikatu ističu kako je to potpuna neistina jer su sindikati stvoreni upravo u kapitalizmu kao zaštita radnika od eksploatacije, dok su u socijalizmu bili samo formalne organizacije jer je radnike detaljno štitio zakon

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) priopćio je u petak, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca, kako je sindikalno organiziranje temeljno ljudsko pravo iako ga mnogi poslodavci "gaze", pa se s pravom treba zapitati zašto radnici dopuštaju da ih se sve više obespravljuje.

Iz SNH napominju kako - usprkos Općoj deklaraciji UN-a o ljudskim pravima i Konvencije o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje Međunarodne organizacije rada (MOR) koje su po pravnoj snazi iznad nacionalnog zakonodavstva svake zemlje koja ih je usvojila, među kojima i RH - u nizu zemalja, posebno tranzicijskih, pojedini poslodavci radnicima zabranjuju sindikalno organiziranje, a ima i radnika koji se boje sindikalno organizirati.

U priopćenju nude i odgovore na pitanje zašto ustrašeni radnici omogućavaju poslodavcima da gaze temeljno ljudsko pravo radnika na sindikalno organiziranje kršeći obvezujuće međunarodne konvencije i nacionalno zakonodavstvo.

Ocjenjuju tako da je više razloga zašto radnici ustuknu pred zabranama, navodeći da se sindikate u tranzicijskim zemljama smišljeno ocrnjuje kao relikte socijalizma i komunističke prošlosti koji u privatnim tvrtkama nemaju što tražiti.

U sindikatu ističu kako je to potpuna neistina jer su sindikati stvoreni upravo u kapitalizmu kao zaštita radnika od eksploatacije, dok su u socijalizmu bili samo formalne organizacije jer je radnike detaljno štitio zakon.

Sindikalce se nerijetko diskreditira etiketiranjem "komunjare", "jugonostalgičari"

''Danas, u RH, u nizu privatnih tvrtki, zagovornike sindikalnog organiziranja nerijetko se dodatno diskreditira etiketiranjem 'komunjare', 'jugonostalgičari', pa i gore od toga. U nizu slučajeva to je, nažalost, efikasan način zastrašivanja radnika i ocrnjivanja sindikata", upozoravaju iz SNH.

Naglašavaju kako radnici moraju znati da je sindikat jedina organizacija koja je ovlaštena za kolektivno pregovaranje, kao i da organizira i provede štrajk, dok nijedna druga organizacija nema to pravo.

''Rad u bilo kojoj formi i u bilo kojoj djelatnosti ostaje sastavni dio čovjekova života. Time ostaje i potreba da se radnik i njegova temeljna prava zaštite'', tvrde u SNH.

Dodaju kako je, osim poznavanja osnovnih dokumenata koji suvremenom radništvu omogućavaju organiziranje, nužno da svaki pojedinac pokaže barem minimum građanske hrabrosti i ljudskog dostojanstva u obrani svojih temeljnih ljudskih prava. ''Bez toga i bez osnovne solidarnosti sa svojim kolegama i kolegicama, ništa i nitko nas ne može zaštiti'', zaključuju.

 

Najčitaniji članci