Obavijesti

News

Komentari 0

Sindikat novinara: 'Sindikalno organiziranje je temeljno ljudsko pravo koje se gazi'

Sindikat novinara: 'Sindikalno organiziranje je temeljno ljudsko pravo koje se gazi'

U sindikatu ističu kako je to potpuna neistina jer su sindikati stvoreni upravo u kapitalizmu kao zaštita radnika od eksploatacije, dok su u socijalizmu bili samo formalne organizacije jer je radnike detaljno štitio zakon

VIDEO

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) priopćio je u petak, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca, kako je sindikalno organiziranje temeljno ljudsko pravo iako ga mnogi poslodavci "gaze", pa se s pravom treba zapitati zašto radnici dopuštaju da ih se sve više obespravljuje.

Iz SNH napominju kako - usprkos Općoj deklaraciji UN-a o ljudskim pravima i Konvencije o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje Međunarodne organizacije rada (MOR) koje su po pravnoj snazi iznad nacionalnog zakonodavstva svake zemlje koja ih je usvojila, među kojima i RH - u nizu zemalja, posebno tranzicijskih, pojedini poslodavci radnicima zabranjuju sindikalno organiziranje, a ima i radnika koji se boje sindikalno organizirati.

U priopćenju nude i odgovore na pitanje zašto ustrašeni radnici omogućavaju poslodavcima da gaze temeljno ljudsko pravo radnika na sindikalno organiziranje kršeći obvezujuće međunarodne konvencije i nacionalno zakonodavstvo.

Ocjenjuju tako da je više razloga zašto radnici ustuknu pred zabranama, navodeći da se sindikate u tranzicijskim zemljama smišljeno ocrnjuje kao relikte socijalizma i komunističke prošlosti koji u privatnim tvrtkama nemaju što tražiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U sindikatu ističu kako je to potpuna neistina jer su sindikati stvoreni upravo u kapitalizmu kao zaštita radnika od eksploatacije, dok su u socijalizmu bili samo formalne organizacije jer je radnike detaljno štitio zakon.

Sindikalce se nerijetko diskreditira etiketiranjem "komunjare", "jugonostalgičari"

''Danas, u RH, u nizu privatnih tvrtki, zagovornike sindikalnog organiziranja nerijetko se dodatno diskreditira etiketiranjem 'komunjare', 'jugonostalgičari', pa i gore od toga. U nizu slučajeva to je, nažalost, efikasan način zastrašivanja radnika i ocrnjivanja sindikata", upozoravaju iz SNH.

Naglašavaju kako radnici moraju znati da je sindikat jedina organizacija koja je ovlaštena za kolektivno pregovaranje, kao i da organizira i provede štrajk, dok nijedna druga organizacija nema to pravo.

''Rad u bilo kojoj formi i u bilo kojoj djelatnosti ostaje sastavni dio čovjekova života. Time ostaje i potreba da se radnik i njegova temeljna prava zaštite'', tvrde u SNH.

Dodaju kako je, osim poznavanja osnovnih dokumenata koji suvremenom radništvu omogućavaju organiziranje, nužno da svaki pojedinac pokaže barem minimum građanske hrabrosti i ljudskog dostojanstva u obrani svojih temeljnih ljudskih prava. ''Bez toga i bez osnovne solidarnosti sa svojim kolegama i kolegicama, ništa i nitko nas ne može zaštiti'', zaključuju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...