Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
100 komentara

Sindikat policije traži ostavku Ostojića i ravnatelja Dominića

Smatraju da su upravo R. Ostojić i V. Dominić odgovorni za to jer nisu osigurali adekvatne uvjete za prihvat i zadržavanje osoba koje ilegalno prelaze granicu

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
100 komentara

Sindikat policije traži ostavku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i ravnatelja policije Vlade Dominića zbog požara na Bajakovu u kojem je jedna osoba poginula, a 11 ih je ozlijeđeno. Naime, smatraju da su upravo Ostojić i Dominić odgovorni za to jer nisu osigurali adekvatne uvijete za prihvat i zadržavanje osoba koje ilegalno prelaze granicu. 

U priopćenju Sindikata piše kako su državljani Sirije najvjerojatnije požar izazvali potaknuti nezadovoljstvom jer su ih policajci spriječili u ilegalnom prelasku granice. 

Istaknuli su kako su trojica ozlijeđenih iz goruće prostorije spašena samo zahvaljujući hrabrosti policajaca koji su riskirali svoj život i sami zadobili ozlijede. 

Nezadovoljni imigranti napadaju policajce

U Sindikatu pitaju ministra i ravnatelja policije zašto u PU poput Vukovarsko-srijemske ne postoji prihvatni centar za takve osobe već ih se zadržava u neprimjerenim prostorima. Naime, već su se i prije događali incidenti u kojima su nezadovoljni imigranti napadali policajce

Nemaju zasebni WC, prostorije za higijenu, kupaone...

- Nije osiguran prostor adekvatan i primjeren takvom zadržavanju nego se osobe zatečene u ilegalnom prelasku državne granice RH, zadržavaju u neadekvatnom prostoru i po nekoliko dana iako za to nisu ispunjeni uvjeti (nema zasebnog WC, prostorije za higijenu, kupaone, prostorije za odmor, a budući da neki od takvih osoba pripadaju drugoj kulturi i vjeri takve osobe iziskuju i posebne prostorije za potrebe vjerske molitve i sl., a ako im ih ne osigurate iste osobe su nezadovoljne i često svoje nezadovoljstvo pokazuju prema kolegama policijskim službenicima), s obzirom da se u tim prostorima zadržavaju i nekoliko dana čekajući povratak u zemlju iz koje su pokušali ili su ušli u RH, a zadržavanje primjerice ponekad zna trajati i do 4-5 dana - piše u priopćenju. Istaknuto je i to da osobe koje ilegalno ulaze u Hrvatsku, uglavnom iz dalekih istočnih zemalja, često putuju 10-15 dana, a neki od njih su i teško bolesni i boluju od zaraznih bolesti. Problem je u tome što toalet i prostorije za odmor dijele s policajcima koje tako dovode u opasnost.

Dodali su i da smatraju kako Hrvatska nije spremna za Schengen.

Umjesto stručne pomoći ministar poslao USKOK

Posebno ih je pogodila činjenica da je ministar nakon nesreće pokrenuo istragu protiv policajaca umjesto da im je poslao stručnu pomoć.

- Zar niste mislili gospodine ministre, a i glavni ravnatelju da je stradalim kolegama policijskim službenicima trebalo pružiti psihofizičku pomoć od strane stručne osobe psihologa, ipak im je na rukama umro jedan čovjek, dok je njih troje teško ozlijeđeno, a tome trebamo pridodati i činjenicu da je naših osam kolega lakše i teško stradalo i da se trenutno liječe. Zar se niste zapitali da li bi bilo ljudski da ste te ljude tj. naše kolege obišli i pohvalili za hrabrost, i ohrabrili ih dali im podršku u daljnjem radu - pitaju se policajci i traže od ministra i ravnatelja i njihovih suradnika da se zapitaju jesu li možda oni odgovorni jer nisu svojim kolegama osigurali uvjete za rad te ih pozivaju da daju ostavku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message