Obavijesti

News

Komentari 6

Sindikat: Politika plaća trebala bi biti dugoročna, konzistentna

Sindikat: Politika plaća trebala bi biti dugoročna, konzistentna

Zaposlenicima usporedivih kategorija u državnoj upravi, javnim službama i lokalnoj, odnosno regionalnoj samoupravi, te pojedinih službi i državnih tijela, plaće će i dalje biti različite

VIDEO

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorio je u utorak da povećanje osnovice neće izjednačiti plaće kod zaposlenika usporedivih kategorija u javnim i državnim službama, pa je jedino rješenje dogovor Vlade i socijalnih partnera o dugoročnoj i konzistentnoj politici plaća.

Iz sindikata su priopćili kako će najavljeno povećanje osnovice za plaće za 2 posto zadržati status quo na razini višoj za 2 posto, dok će povećanje plaća po resorima i djelatnostima samo produbiti postojeće razlike u plaćama javnih i državnih službenika. 

Zaposlenicima usporedivih kategorija u državnoj upravi, javnim službama i lokalnoj, odnosno regionalnoj samoupravi, te pojedinih službi i državnih tijela, plaće će i dalje biti različite.

"Na primjeru najnižih plaća, onih namještenika koji obavljaju pomoćno-tehničke poslove, vidi se različito vrednovanje plaća radnika koji obavljaju jednake ili bitno slične poslove", napominje sindikat.

Tako će namještenik u državnom tijelu bez radnog staža i s koeficijentom 0,601 od 1. rujna i rasta osnovice za 2 posto imati plaću od 2738,58 kuna neto, što je za 261,42 kune manje od minimalne plaće od 3000 kuna.

Istovremeno, namješteniku u Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, također bez radnog staža i s koeficijentom 0,727, za mjesec rujan isplatit će se plaća u iznosu od 3313,72 kune neto, što je za 313,73 kune ili 11 posto više od minimalne plaće.

Namještenici u MORH-u, čije su plaće uvećane za 10 posto zbog posebnih uvjeta rada, težine i naravi poslova i odgovornosti, imat će 3012,44 kune.

"Sezona lova" na veće plaće

S druge strane, namještenik u osnovnoj školi, također s koeficijentom 0,601 i bez radnog staža, primit će plaću za rujan od 3114,45 kuna (114,45 kuna više od minimalne plaće), zahvaljujući dodatku od 13,725 posto po sporazumu o dodacima na plaću iz 2006.

Nešto manju plaću imat će i namještenik u socijalnoj skrbi i zdravstvu, temeljem dodataka od 10 i 11 posto na uvjete rada.

"Za ilustraciju, u Zagrebu će namještenik bez staža s koeficijentom 1,10, ali i drugačijom osnovicom, dobiti plaću u iznosu od 4226,04 kune, odnosno plaću koja je za 1226,04 kune veća od minimalne plaće od 3000 kuna", stoji u priopćenju.

U situaciji kada sindikati legitimno dokazuju zašto baš službama koje oni zastupaju treba povećati plaće, a Vlada "dijeli packe sindikalcima u svojim redovima" i predlaže rješenja za male plaće koja ništa neće riješiti, u javnoj se upravi otvara "sezona lova" na veće plaće.

Stoga je, ističe se u priopćenju, jedino održivo rješenje za plaće u javnoj upravi dogovor Vlade i socijalnih partnera o politici plaća.

Plaće usporedivih kategorija zaposlenika trebale bi se izjednačiti u najvećoj mogućoj mjeri, tako da jednima rastu sporije, a drugima brže, što je jedino moguće u uvjetima gospodarskog rasta, naglašava sindikat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca