Obavijesti

News

Komentari 23

Sindikat Preporod: Tražimo da nam se produžna nastava plati!

Sindikat Preporod: Tražimo da nam se produžna nastava plati!
1

U petak je sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod održao konferenciju za novinare. Od ministrice obrazovanja žele da riješi pitanje plaćanja produžne nastave kako je HDZ lani prije izbora i obećao

VIDEO

Tražimo od ministrice Blaženke Divjak da riješi problem produžne nastave koji su njeni prethodnici ignorirali. Na prvom sastanku ministrice i sindikata želimo razgovarati o rješenju problema ovogodišnje produžne nastave, ali i sveobuhvatnom rješenju tog problema, rekao je Željko Stipić iz sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. 

Članovi Preporoda u petak su održali konferenciju za novinare kako bi raspravljali o nezadovoljstvu i problemima u zbornici, predizbornim obećanjima HDZ-a i mogućim rješenjima problema u obrazovanju.Naime, administracija sad već bivšeg ministra obrazovanja Pave Barišića i ove je godine odlučila ne platiti produžnu nastavu, unatoč obećanju HDZ-a iz rujna prošle godine kada su rekli da će se produžna nastava dodatno platiti nastavnicima te da o visini naknade treba pregovarati sa sindikatima.

- Nakon što su parlamentarni izbori prošli i nakon što je HDZ dobio priliku realizirati obećano, kolektivni pregovori nisu iskorišteni da se problem plaćanja produžne nastave riješi u suradnji sa sindikatima ministar Barišić se odlučio tek otežati nastavnicima vođenje sporova - tvrde u Preporodu.

Zbog toga od Blaženke Divjak, nove ministrice obrazovanja, traže da riješi problem isplate naknade nastavnicima za produžnu nastavu. Rješenje vide kao kratkoročno i kao dugoročno, odnosno konačno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kratkoročno rješenje za ovu godinu je platiti nastavnicima produžnu nastavu. Pritom se pozivamo na obećanje HDZ-a iz rujna prošle godine gdje su se oni vrlo jasno zauzeli za plaćanje te vrste nastave u školama. Dugoročno rješenje je složenije. Kroz izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju trebalo bi delimitirati broj sati dopunske nastave u srednjoškolskim ustanovama. On sada iznosi 1 sat po 1 razrednom odjelu, čime su u mnogim školama učenici zakinuti. Oni imaju potrebu, ali nemaju mogućnost pohađanja dopunske nastave. Tu administrativnu barijeru treba ukinuti - smatra Stipić.

Dodao je da ako bi se to napravilo, automatski bi imali manji broj negativno ocijenjenih učenika na kraju nastavne godine, a time i manju potrebu za produžnom nastavom. Uz to, sindikati Preporoda istaknuli su da je u školstvu potrebno odrediti maksimalno opterećenje učitelja i nastavnika. U suprotnom će se i dalje događati da su pojedini profesori opterećeni po 60, 70 ili više sati. 

- Pozvat ćemo sve članove i kolege da nam jave koliko su oni sati produžne nastave odradili. Neki ljudi su spremni raditi i po sto sati više od norme, a da im za to nitko ne plati nijednu lipu. To je sramota - istaknuli su sindikati.  

Jasna Hideg, profesorica engleskog jezika u zagrebačkoj Športskoj gimnaziji rekla je kako od nove ministrice očekuje da se oko ovih problema konačno konzultira sa strukom. Njeni prethodnici, tvrdi Hideg, to nisu radili, a smatra da bi u tim situacijama ipak netko trebao pitati struku.   

- Uvijek kad se trebaju odvojiti neka sredstva iz proračuna, onda je percepcija javnosti da profesori ponovo nešto izvolijevaju i žele. Ali razmislite samo koliko novaca roditelji odvajaju na instrukcije i koliko je to veliki biznis izvan sistema. Produžna nastava se mora riješiti - zaključio je Žarko Gazzari, profesor hrvatskog jezika u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.