Obavijesti

News

Komentari 12

Sindikat upozorava: Privremeni premještaji služe za međusobne obračune s policajcima...

Sindikat upozorava: Privremeni premještaji služe za međusobne obračune s policajcima...

Sindikat policijskih službenika predao je cjelokupni predmet odvjetničkom uredu radi podnošenja kaznene prijave protiv načelnika PU zagrebačke Marka Rašića zbog zlouporabe položaja i ovlasti

VIDEO

Imate temeljne policajce koji rade kao krim, a ne daju im za to rješenja. Trpe financijski, a ne žele se svađati jer žele napredovati, rekao je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika koji je u detaljnom dopisu Ministarstvu unutarnjih poslova i premijeru Andreju Plenkoviću upozorio na niz problema šikaniranja policajaca na svim razinama.

- Nejasna je intencija i upornost onih koji u konkretnim slučajevima odlučuju i donose rješenja u tome da se zakida policijske službenike za plaću koju definitivno zarade, osobito jer u pravilu oni popunjavaju već ionako upražnjena radna mjesta, a koja se očito čuvaju za nekoga, pa shodno tome možemo izvesti zaključak da je policija očito nečija privatna tvrtka - piše Puškarić.

No kao posebno zabrinjavajuću praksu izdvojio je iskorištavanje instituta privremenog premještaja. To se povlači, piše Puškarić, kad se nadređeni žele nekog 'riješiti' ili obračunati se s nekim. Na upražnjeno mjesto dolazi netko 'njihov' ili netko za koga se zvalo pa mu je trebalo pomoći.

Makljaža na Rebru: Policija uhitila 21-godišnjaka i 26-godišnjaka zbog incidenta
Makljaža na Rebru: Policija uhitila 21-godišnjaka i 26-godišnjaka zbog incidenta

- U praksi imamo situaciju, koja nije jedina, da se policijskog službenika za preventivu u cestovnom prometu iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke, prvo kroz disciplinski postupak pokušava degradirati i premjestiti na drugo radno mjesto policijskog službenika za nezakonite migracije u VI. PP Zagreb, a nakon toga na policijskog službenika - vođu ekipe za očevide u cestovnom prometu u II. PPRP Zagreb. Zanimljivo je i za naglasiti da je svojim radom policijski službenik 'nagazio' stanice za tehnički pregled vozila u Zagrebu i da je jedini policijski službenik u MUP-u koji ima licencu nadzornika za tehničku ispravnost vozila odnosno da jedini ima kompetencije za to radno mjesto - precizno je naveo Puškarić.

Dodaje kako iza silnih premještaja stoji sam načelnik PU zagrebačke Marko Rašić koji za to nije imao suglasnost policajca koji ima više od 20 godina službe, kao ni suglasnost sindikata čiji je sindikalni povjerenik. Unatoč tome pet puta izdaje rješenje o premještaju i dva puta nalog za obavljanje poslova. Odbor za državnu službu pet je puta poništavao načelnikovo rješenje. Zbog upornih protuzakonitih pokušaja rada će protiv Rašića podnijeti kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti. No takvih slučajeva ima još.

- Tu je i slučaj smjene zamjenika načelnika PU ličko-senjske kojeg su na identičan način smijenili s njegovog radnog mjesta i privremenim rješenjima te nalozima za obavljanje poslova premjestili, odnosno degradirali, na radno mjesto pomoćnika načelnika PP Novalja. Da stvar bude još paradoksalnija slali su ga i na izvanredne liječničke preglede i u konačnici nakon višegodišnje pravne bitke vraćen je na radno mjesto zamjenika načelnika PU ličko-senjske - opisao je Puškarić sulude manevre koji štete isključivo policiji.

Muškarac (37) je napuhao 4,27 promila. U sred bijela dana. Ta količina lako dovodi do smrti...
Muškarac (37) je napuhao 4,27 promila. U sred bijela dana. Ta količina lako dovodi do smrti...

Kao treći slučaj, zbog kojeg policajci već trpe sramotu je informacija da je protiv bivšeg načelnika Sektora kriminalističke policije PU primorsko-goranske podignuta optužnica za dva kaznena djela teškog ubojstva poticajem, sprječavanja dokazivanja i oštećenja tuđe stvari. To su prijavili oštećeni građani prije više od 6 godina i koji su se obraćali i samom glavnom ravnatelju policije, a koji nije poduzeo apsolutno ništa, kažu u sindikatu, pa je navedeni predmet postao javna sramota policije i dokaz da se cijelo vrijeme štitilo rukovoditelja bez obzira na posljedice.

- Žalosno je samo da mi kako sindikat moramo podnositi kaznene prijave protiv određenih protuzakonitih radnji unutar sustava, koji bi takve radnje sam trebao prepoznati i procesuirati, a osobito bi trebao jamčiti građanima sigurnosti i povjerenje jer se radi o policiji, a zapravo ni sam se nije spreman obračunati s pojedincima koji su na rukovodećim mjestima i koji svojim pozicijama uvjetuju i potiču ovakvo protuzakonito ponašanje - piše Puškarić.

Iz MUP-a se zasad nisu očitovali na prozivke i prijave Sindikata policijskih službenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina