Obavijesti

News

Komentari 46

Sindikati HT-a: Otpremnine su u prosjeku 160.000 kuna neto

Sindikati HT-a: Otpremnine su u prosjeku 160.000 kuna neto
3

Sindikati su reagirali na izjavu glasnogovornice koja je rekla da je otpuštanje provedeno maksimalno socijalno osjetljivo te da otpremnine iznose 360.000 kuna

VIDEO

Ogorčenje je zavladalo u sindikatu Hrvatskog Telekoma (HT) nakon što su čuli izjavu glasnogovornice koja tvrdi da je Uprava cijeli proces otpuštanja provela maksimalno socijalno osjetljivo te da je iznos prosječne otpremnine 360.000 kuna što odgovara dvogodišnjoj prosječnoj plaći u HT-u.

- Nažalost, istina je daleko od toga.  Prosječna plaća u HT-u nije 15.000 kuna bruto već po službenim izvješćima poslodavca 11.036 kuna bruto ili 7.516,00 neto, ali u taj prosjek ulazi 260 menadžera i članova Uprave na čelu s Ivicom Mudrinićem koji ima mjesečnu plaću od 180.000 kuna bruto. Taj prosjek skriva činjenicu da 50 posto radnika HT-a ima plaću ispod prosjeka Republike Hrvatske. Mladi magistar elektrotehnike koji se zaposli u HT-u, po anketama najpoželjnijoj tvrtci u Hrvatskoj za radnike visoke stručne spreme, dobit će plaću 7.200 kuna bruto, odnosno 5.200 kuna neto - piše u priopćenju Sindikata HT-a.

Dodaju kako stimulativne otpremnine prema Kolektivnom ugovoru iznose od 180 do 260 tisuća kuna bruto za cijeli radni vijek što je , dodaju u sindikatu, jedna do jedna i pol Mudrinićeva plaća.

Neto otpremnina 160.000 kuna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kada se na to doda zakonska otpremnina od maksimalnih 6 plaća, onda radnik u svoj džep stavi u prosjeku 160.000 kuna neto, a drugo pojede porez - tvrde u sindikatu.

Sindikati napominju da unatoč svim tim, za Hrvatske uvjete ipak visokim otpremninama, radnici ne žele dobiti otkaz, jer su usko specijalizirani i neće naći posla na Zavodu za zapošljavanje, već će samo povećati broj od 342.478 nezaposlenih na dan 23.ožujka. - Uostalom, predlažemo da Uprava uštedi te iznose i dopusti ljudima da rade i osiguravaju egzistenciju svojim obiteljima - kažu u sindikatu.

Otkaz i dvojici invalida Domovinskog rata

- Međutim, ono što posebno boli jest činjenica da Uprava nije imala želju i volju pokazati socijalnu osjetljivost za branitelje, invalide Domovinskog rata. Dvojica takvih kolega dobivaju otkaz. Mada u Zakonu o radu stoji da je poslodavac dužan zatražiti suglasnost radničkog vijeća za otpuštanje osoba s invaliditetom, poslodavac to nije učinio i svi takvi radnici će pokrenuti sudski postupak za dokazivanje nezakonitih otkaza koje dijeli HT zaklinjući se u socijalnu osjetljivost - tvrde sindikatu HT-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a