Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Sindikati i branitelji: Premijeru, za 7 dana gubite našu potporu

Sindikati i branitelji kutinske Petrokemije od premijera očekuju da ih u istom roku primi na sastanak ili da ponovno posjeti Petrokemiju, kako bi se razjasnila moguća nerazumijevanja

Petrokemija
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
10 komentara

Razočarani sporim postupkom dokapitalizacije kutinske Petrokemije, dvije udruge sindikata te Udruga hrvatskih branitelja jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva u srijedu su uputili otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem mu poručuju kako ima rok od sedam dana za stratešku odluku o nastavku dokapitalizacije, ili će u protivnom izgubiti njihovu potporu.

 Sindikati i branitelji u pismu podsjećaju premijera kako je tijekom njegova prošlogodišnjeg sastanka s Upravom i Nadzornim odborom Petrokemije u Kutini prisutnima izjavio da će Vlada  dugoročno riješiti problem poslovanja Petrokemije kroz restrukturiranje i dokapitalizaciju, koji će se provesti do konca 2017. godine.

Petrokemija KRAJ BLOKADE Postrojenja rade: Ina nastavila isporučivati plin Petrokemiji

 Kao uvjet za to, dodaju, premijer je tražio suglasnost i podršku od predstavnika radnika u NO-u, koji je prisustvovao sastanku, te da ne bude nikakvih odstupanja od procesa koji je trebalo provesti, kao niti bilo kakvog "podmetanja klipova".

 "Suglasnost i podršku ste i dobili, a sindikati i branitelji ničime nisu doveli u pitanje bilo koji dio ovog složenog procesa, premda se baš i nismo u potpunosti slagali s baš svime što se događalo. U tom procesu i Uprava i NO Petrokemije odradili su sve što je bilo nužno da se proces privede kraju. Nadležna ministarstva i državna tijela uključena u proces odradili su svoj dio posla. Sindikati i branitelji surađivali su sa svima njima i razgovarali s najzainteresiranijim potencijalnim sudionicima dokapitalizacije, potvrđujući svoju suglasnost i podršku. Nakon brojnih, ne baš uvijek opravdanih, produljenja pojedinih rokova došlo je do određenih kašnjenja koja ugrožavaju cijeli proces na što smo Vam ukazali dopisima od 05. i 23. siječnja ove godine", poručuju Plenkoviću.

Petrokemija ZASAD NEMA PROSVJEDA Ina obustavila plin Petrokemiji, ali proizvodnja ipak neće stati

 Navode kako su nakon svega stvari negdje zastale bez njima poznatog razloga, naglašavajući da država kao vlasnik 80 posto dionica Petrokemije mora konačno donijeti odluku o načinu završetka "ovog mukotrpnog procesa".

 Za situaciju u Petrokemiji kažu kako je izuzetno ozbiljna te da vremena za daljnje odgode više jednostavno nema.

"U pitanju nije samo Petrokemija nego i grad i županija, kao i brojni drugi gospodarski subjekti povezani s poslovanjem Petrokemije. O utjecaju na hrvatsku poljoprivredu da i ne govorimo. Očekujemo od Vas da, sukladno svojoj izjavi na gore spomenutom sastanku, u narednih 7 dana donesete potrebne odluke koje će osigurati uspješan završetak započetog procesa. Odluka je na Vladi RH, odnosno na Vama kao predsjedniku", ističu u pismu.

petrokemija PRIOPĆENJE IZ INA-E ''Petrokemiji i dalje isporuka plina, ali ako će plaćati račune''

 Od premijera očekuju i da ih u istom roku primi na sastanak ili da ponovno posjeti Petrokemiju, kako bi se razjasnila moguća nerazumijevanja.

"Odluka da ne učinite ništa - također je odluka. U tom slučaju smatrajte našu suglasnost i podršku završenom", stoji u otvorenom pismu, koje je za EKN Petrokemije potpisao Davor Rakić, za DEMOS-HUS Petrokemije Jozo Bilobrk te za UHB Petrokemije Stjepan Šalković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message