Obavijesti

News

Komentari 221

Sinjska alka: Zbog Kolinde je Sabor povukao pokroviteljstvo

Sinjska alka: Zbog Kolinde je Sabor povukao pokroviteljstvo
1

Nakon što su u Saboru vidjeli da je pokroviteljstvo nad Sinjskom alkom prihvatila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović oni su se odlučili povući i njoj to prepustiti

VIDEO

Iako je Predsjedništvo Sabora još 2009. godine, na molbu organizatora, prihvatilo pokroviteljstvo nad 300. obljetnicom čudesne obrane Sinja i Sinjske alke ta je odluka prije par dana povučena.

- Kako je Predsjedništvo početkom svibnja ove godine došlo do saznanja da je predsjednica Republike Hrvatske potvrdila pokroviteljstvo nad 300. obljetnicom Sinjske alke, o čemu organizatori nisu obavijestili Predsjedništvo Sabora, zaključeno je kako se time derogira zamolba upućena Saboru 30. prosinca 2008. godine, u kojoj je jasno navedeno kako pokroviteljstvo Sabora osim obrane Sinja obuhvaća i 300. obljetnicu Sinjske Alke i Gospe Sinjske. Predsjedništvo Sabora je 27. svibnja ove godine povuklo odluku o pokroviteljstvu uz želju da proslava cjelokupnog događaja protekne u dobrom ozračju - obrazloženo je u Saboru. 

Navodi se da su organizatori, gradonačelnik Sinja, gvardijan Franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske te predsjednik Viteškog alkarskog društva, pisanim putem obaviješteni o ovoj odluci.

Alkari: Očigledno se radi o nesporazumu

Nakon ove objave zamolili smo za reakciju Viteško alkarsko društvo

- S velikim iznenađenjem i žaljenjem primili smo Odluku Predsjedništva Hrvatskog sabora od 27. svibnja 2015. o povlačenju Odluke o prihvaćanju pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad 300. obljetnicom čudesne obrane Sinja. Očigledno se radi o velikom nesporazumu. 

Podsjećamo da je 20. siječnja 2009. Predsjedništvo Hrvatskog sabora prihvatilo pokroviteljstvo nad 300. obljetnicom čudesne obrane Sinja. Proslava obuhvaća niz manifestacija i projekata, a u nekima od njih aktivno su sudjelovali predsjednici Hrvatskog sabora gospoda Luka Bebić i Josip Leko, s pozicije pokrovitelja. 

U zamolbi za pokroviteljstvo upućenoj Hrvatskom saboru 30. prosinca 2008. izrijekom nije navedena 300. Alka, s obzirom da je pokroviteljstvo nad Alkom uvijek imao predsjednik države. Prema tome, ovogodišnja Alka ni po čemu nije iznimka. 

Izražavamo žaljenje što Predsjedništvo Hrvatskog sabora, ako je imalo ikakvih dilema ili prijepora, nije zatražilo tumačenje postupaka od Viteškog alkarskog društva, Grada Sinja i Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske, ali se nadamo da će nakon iznošenja argumenata ispraviti očigledni nesporazum - stoji u priopćenju Viteškog alkarskog društva Sinj, kojeg potpisuje predsjednik Stipe Jukić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca