Obavijesti

News

Komentari 45

Sirijska vojska oslobodila Inino plinsko postrojenje u Hayanu

Sirijska vojska oslobodila Inino plinsko postrojenje u Hayanu
1

Nakon žestoke borbe sirijska je vojska, uz pomoć boraca Hezbollaha te Iranske revolucionarne garde, u potpunosti preuzela kontrolu nad Ininim plinskim postrojenjem Hayan

VIDEO

Nakon žestoke borbe koja je trajala tri dana sirijska je vojska, uz pomoć boraca Hezbollaha te Iranske revolucionarne garde, u potpunosti preuzela kontrolu nad Ininim plinskim postrojenjem Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa, a kojeg je teroristička organizacija Islamske države digla u zrak 8. siječnja.

Iz ureda guvernera Homsa, Talala Al Barazija, potvrdili su za Večernji list da je sirijska vojska u petak 3. veljače u potpunosti očistila postrojenje Hayan od boraca terorističke organizacije Islamske države i kako su se stručnjaci odmah uputili na teren kako bi procijenili nastalu štetu. Uvjereni su kako će se vrlo kratkom roku ponovno uspostaviti proizvodnja.

ISIL se odlučio na očajnički potez dizanja u zrak postrojenja u jeku priprema velike ofenzive sirijske vojske i boraca Hezbollaha za povratak grada Palmire koji se nalazi blizu tih polja, kojeg je ISIL ponovno u munjevitoj ofenzivi zauzeo 11. prosinca 2016., te kako u slučaju ponovnog zauzimanja od strane režima ne bi imali koristi od tog plinskog postrojenja.

Naime, ta su plinska postrojenja bila kičma režima Bashar Al Assada i dnevno proizvodila 3 milijuna kubičnih metara plina koji je najvećim dijelom išao u vojne svrhe režima.

INA je u bloku Hayan vršila istraživanja, završena 2007. godine, koja su dovela do šest otkrića plina i nafte, Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur.

INA je prestala s eksploatacijom nafte i plina 2012. nakon povlačenja iz Sirije koje je došlo zbog, kako su u INA-i tada rekli, okolnosti više sile, sukoba u Siriji i složene političke situacije. INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana, i to 2012. godine.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk