News

Komentari 3

Sirijski izbjeglica osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva

Sirijski izbjeglica osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva

Sirijac je kao maloljetni izbjeglica stigao u jeku izbjegličke krize 2015. u Njemačku i tu se, prema navodima državnog odvjetništva, dodatno radikalizirao

Viši pokrajinski sud u Dresdenu u petak je osudio sirijskog izbjeglicu zbog ubojstva i pokušaja ubojstva dvojice homoseksualaca prošle godine na doživotnu kaznu zatvora uz nemogućnost prijevremenog puštanja na slobodu.

Na sudu je dokazano da je dvadesetjednogodišnji Sirijac Abdulah A. u listopadu prošle godine nožem s leđa usred Dresdena napao homoseksualni par koji su u glavnom gradu Saske boravili kao turisti.

Pritom je usmrtio pedesetpetogodišnjaka i teško ozlijedio njegovog partnera kojem su liječnici uspjeli spasiti život.

Abdulah A. rekao je svom odvjetniku prije procesa kako je ubojstvo izvršio iz ideoloških razloga a žrtve izabrao nasumično.

Sirijac je kao maloljetni izbjeglica stigao u jeku izbjegličke krize 2015. u Njemačku i tu se, prema navodima državnog odvjetništva, dodatno radikalizirao.

On je zbog širenja propagande tzv. Islamske države već boravio u zatvoru gdje je dodatno osuđen zbog napada na zatvorsko osoblje. Iz zatvora je izišao nekoliko dana prije ubojstva.

Vlasti u Njemačkoj su nakon napada u listopadu bile kritizirane zbog toga što se Abdulah A., iako je slovio kao potencijalno opasni islamist, nije nalazio pod stalnom prismotrom.

Tri tjedna nakon počinjenog djela Abdulah A. je uhićen u središtu Dresdena s ruksakom u kojem se nalazio kuhinjski nož.

Nakon odslužene petnaestogodišnje zatvorske kazne Abdulah A. može samo u iznimnom slučaju, recimo zbog teške bolesti, biti pušten na slobodu.

Najčitaniji članci