Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
87 komentara

'Situaciju s pločom neki koriste za nanošenje štete Hrvatskoj'

Apeliram na sve da vode računa u prvom redu o žrtvama, i hrvatskih branitelja, ali i onih koji su stradavali u Drugom svjetskom ratu, rekao je predsjednik Sabora...

Foto: Dnevnik.hr
87 komentara

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako u priči oko ploče u Jasenovcu nema pobjednika, ali niti poraženih:

- Od samog početka, Vlada je, a i svi odgovorni u državi koji se bave politikom, tražila takva rješenja koja će riješiti nešto što 27 godina u RH nismo riješili. Dakle, nismo našli jasno rješenje kako tretirati znakovlje i simbole totalitarnih režima. Onaj tko misli da ovdje treba slaviti pobjedu, taj griješi. Upravo je smisao toga da svi na kraju budu zadovoljni i da posebno žrtve budu te prema kojima ćemo iskazati poštovanje, izjavio je Jandroković za Novu TV

Komentirajući branitelje koji danas slave jer je natpis "Za dom spremni" ostao na ploči, Jandroković je istaknuo da nema smisla tražiti pobjedu te da treba naći rješenje koje će biti za sve prihvatljivo i koje će poštivati žrtve.

- Da bi se taj natpis maknuo iz grba, potrebno je promijeniti zakon. U ovom trenutku vi ne možete doći na silu i reći - sad vi to morate maknuti. To se rješava zakonskim putem i to je osnova, razlog zašto se išlo korak po korak, kaže Jandroković i dodaje kako se nada da će se HOS-ove udruge suzdržati od postavljanja bilo kakve nove ploče dok se ne nađe rješenje. 

-  Očekujem od svih da će se suzdržavati od bilo kakvih provokacija, koje mogu otežati položaj, u prvom redu, žrtvama. Apeliram na sve da vode računa u prvom redu o žrtvama, i hrvatskih branitelja, ali i onih koji su stradavali u Drugom svjetskom ratu. Sasvim sam siguran da oni koji su se borili u Domovinskom ratu imaju dobru namjeru i da velika većina onih koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu ne želi ni na koji način napraviti štetu RH. Sasvim sigurno je da se sada ovdje može pronaći onih koji koriste ovu situaciju za skupljanje političkih bodova, za razne vrste provokacija, manipulacija i nanošenja štete i RH, ali i Vladi koju predvodi Andrej Plenković, dodao je predsjednik Sabora i kasnije odgovorio na još dva pitanja:

A tko su provokatori?

Pa pogledajte malo međunarodni kontekst pa kontekst unutarnjopolitički, i moći ćete dosta toga zaključiti i sami.

Vi ste predsjednik Hrvatskog sabora i sigurno nam jasnije možete reći, građani očekuju od Vas da nam kažete tko su ti provokatori koji nanose štetu i imidžu Hrvatske u ovom trenutku?

Svi oni koji ne žele da je Hrvatska stabilna i gospodarski jaka, svi oni koji žele skrenuti pozornost s dobre turističke sezone, koji u svojem nedostatku ideja i vizija kako bi trebala izgledati moderna Hrvatska stavljaju naglasak na ideološke teme, pogotovo one koje se tiču Drugog svjetskog rata.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message