News

Komentari 9

Sj. Koreja ispalila novi projektil nakon mjesec dana primirja

Sj. Koreja ispalila novi projektil nakon mjesec dana primirja

Vlasti iz Pyongyanga mirovale su za vrijeme Zimskih olimpijskih igara, vjerojatno iz poštovanja prema susjedima Kinezima, a sad su ispalili neidentificirani projektil u smjeru istoka

Sjeverna Koreja je ispalila "neidentificirani projektil", priopćila je u nedjelju južnokorejska vojska, nakon mjesec dana primirja, bez ispaljivanja projektila, tijekom Olimpijskih igara u Pekingu.

"Sjeverna Koreja je ispalila neidentificirani projektil u smjeru istoka", rekli su u priopćenju načelnici južnokorejskog združenog stožera oružanih snaga, bez drugih pojedinosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Kim Jong Un

Pyongyang je u siječnju ispalio čak sedam projektila, među kojima i jedan najmoćniji od 2017.

Režim je ujedno upozorio da će možda ukinuti moratorij koji si je sam uveo na ispitivanje interkontinentalnih balističkih projektila i na nuklearne pokuse.

No čini se da je Sjeverna Koreja tijekom Zimskih olimpijskih igara 2022. prekinula svoja lansiranja, možda iz poštovanja prema svom kineskom savezniku, ocjenjuju stručnjaci.

Sjevernokorejska demonstracija moći dolazi u osjetljivom trenutku za regiju dok se Južna Koreja sprema za predsjedničke izbore 9. ožujka.

Analitičari ocjenjuju da bi Pyongyang mogao iduću obljetnicu - 110 godina od rođenja Kim Il-sunga 15. travnja - iskoristiti za testiranje snažnijeg oružja.

Najčitaniji članci