Obavijesti

News

Komentari 151

Šef HEP-a je vlasnik firme za razdjelnike: Sjedi na dva stolca

Šef HEP-a je vlasnik firme za razdjelnike: Sjedi na dva stolca
3

Robert Vuk je pomoćnik direktora HEP Toplinarstva, koje promovira razdjelnike, a s bratom ima tvrtku koja ih ugrađuje i koja je lani deset puta povećala prihode

VIDEO

Ne mislim da sam u sukobu interesa jer je tvrtka u kojoj sam suvlasnik lani ugradila razdjelnike u tek šest ili sedam zgrada. Pa to je 0,1 posto zgrada, a mi ne donosimo zakone i pravilnike koji reguliraju ugradnju.

Kaže nam to Robert Vuk, pomoćnik direktora HEP-Toplinarstva, tvrtke koja isporučuje grijanje za zgrade priključene na toplane.

Vuk je višegodišnji zaposlenik tvrtke i inženjer koji se u svojim radovima zalaže za uvođenje spornih razdjelnika. HEP Toplinarstvo također promovira i potiče ugradnju razdjelnika kao alat koji donosi pošteniji obračun i pomaže u štednji energije.

Istodobno je Robert Vuk s bratom Ivanom suvlasnik tvrtke Element energetika, koja ugrađuje razdjelnike u zgrade i na tome zarađuje. Vuk je lani bio i direktor u tvrtki, ali se te funkcije odrekao. Međutim, od početka prošle godine je suvlasnik u tvrtki kojoj je ranije bio vlasnik njegov brat brat Ivan.



Otkako je angažiran, poslovanje je procvjetalo. Element energetika je do prošle godine imala oko pola milijuna kuna prihoda. Lani je povećala prihod na pet milijuna kuna. Podsjetimo, u prošloj godini su istjecali zakonski rokovi za ugradnju u dio zgrada. Ove godine je ministar gospodarstva Tomislav Panenić odlučio prolongirati rokove i zasad je suspendirana odluka o ugradnji. Zakon je ranije donio ministar Ivan Vrdoljak, a nakon pobune građana koji ne osjete uštede, i on je priznao da su mogli bolje napraviti zakon i pravilnike. Što će biti s razdjelnicima, još se ne zna.

Naglo procvjetao posao

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Unatoč tome što su prihodi lani Vukovoj tvrtki porasli deset puta, on kaže da razdjelnici nisu glavni izvor novca.
- Tvrtka je tek 40 posto prihoda ostvarila od ugradnje razdjelnika, a ostatak od ostalih poslova na tržištu. Potpisao sam izjavu o sprečavanju sukoba interesa i naša tvrtka nije radila s poduzećima iz HEP-a, nego se bori na tržištu sa svima ostalima - kaže nam Robert Vuk.

Razdjelnici su dobar projekat


Nadalje ističe kako je prošle godine mislio i napustiti HEP, pa se angažirao u tvrtki.
Vuk je i u razgovoru s nama isticao da su razdjelnici dobar potez i da ih treba uvesti. Također, potvrdio nam je da je sudjelovao i u izradi prvog pravilnika o raspodjeli toplinske energije, donesenog prije deset godina, a funkcioniranje razdjelnika je, kaže, dokazano na brojnim primjerima.

- Razdjelnici su odličan projekt i na stupu srama su zbog interesnih skupina i malog, ali glasnog dijela potrošača koji su dobili veće račune. Treba pravilnike još dotjerati. Većina zgrada sad ima goleme uštede, ali se ti pozitivni primjeri ne ističu previše u javnosti - kaže nam Vuk.

Za komentar o Vukovu slučaju pitali smo i Upravu HEP-a, kojoj je na čelu Perica Jukić. Uskoro očekujemo odgovor smatra  li Uprava je li Vuk u sukobu interesa.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a