Obavijesti

News

Komentari 1234

Sabor pokrovitelj Bleiburga; Zoki: Tamo se žaluje za NDH

Sabor pokrovitelj Bleiburga; Zoki: Tamo se žaluje za NDH
8

Pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta je vraćeno s 4 glasa za te dva protiv

VIDEO

Održana je prva sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora s dnevnim redom na kojemu je, među ostalim, zamolba Počasnog Bleiburškog voda za pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta .

Pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom je vraćeno s 4 glasa za te dva protiv.

VIDEO

Tepeš: Žalostan sam što odluka nije donesena jednoglasno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ja sam ponosan i čast mi je da sam sudjelovao u radu Predsjedništva koje je vratilo pokroviteljstvo Bleiburgu. Istovremeno sam žalostan što ta odluka nije donesena jednoglasno. Svaka žrtva je žrtva, nevina, i moramo odati počast. Radi se o desecima tisuća žrtava. Ovim putem izražavam čestitke predsjedniku Sabora Željku Reineru koji je to stavio na dnevni red - rekao je potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš.

VIDEO

Opačić: Ta se manifestacija svaki put pretvori u veličanje ustaštva

- Vi znate da SDP svake godine polaže vijence tamo i odaje počast nevinim žrtvama, međutim ne možemo biti za pokroviteljstvo toj manifestaciji budući da se ona svaki put pretvori u veličanje ustaštva - kazala je potpredsjednica Sabora iz redova oporbe Milanka Opačić.

VIDEO

Jaroslav Pecnik iz redova Laburista također se osvrnuo na vraćanje pokroviteljstva Sabora nad komemoracijom na Bleiburgu.

- Mi u Laburistima smatramo da se tu radi o novim podjelama i da se tu zapravo ne radi o nikakvoj komemoraciji nego o nastavku opasnih igara koje je gospodin Karamarko počeo još uoči i prije izbora. Od koketiranja s HČSP-om do imenovanja Karahasanbegović, namjerno ga tako zovem jer je zavio hrvatsku kulturu u crno i jer je mostobran za širenje neprihvatljivih svjetonazorskih ideja na koje se HDZ naslanja - poručio je.

VIDEO

Milanović: Tamo se žaluje za NDH

Šef SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović komentirao je vraćanje pokroviteljstva Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu.

POGLEDAJTE VIDEO: "Na Teznu se poklanja žrtvama"

Pokretanje videa...

24sata Video 01:04

- Pravo je većine da pokriva što god želi. Mi smo to ukinuli, Bleiburg je, a ne žrtve, naglašavam, sam Bleiburg je žalovanje za propašću NDH. Onaj tko žali za ljudima taj ide u Tezno i na neka druga mjesta, a onaj kome je žao Maksa Luburića i Ante Pavelića ide u Bleiburg - kazao je Milanović.

'Ne možemo dijeliti žrtve na vaše i naše'

Predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je da su argumenti za vraćanje pokroviteljstva bili oni koji su se spominjali posljednjih godina, a to je da ne smijemo dijeliti žrtve, da je svatko tko je ubijen bez suđenja žrtva i da ne možemo dijeliti žrtve na vaše i naše, na bolje ili manje žrtve kao što ne možemo dijeliti ni zločince. Iznos koji će izdvojiti za to ovisit će o proračunu, kazao je Reiner.

VIDEO

Robert Podolnjak kazao je da je Most glasao za jer smatra da treba obilježiti sve kalvarije kroz koje je prošao hrvatski narod, no istaknuo je da su pritom tražili da se to obilježavanje oslobodi svakog revizionizma i veličanja ustaškog režima i NDH. On smatra i da austrijska policija treba pripaziti da nema isticanja simbola koji tamo ne bi smjeli biti.

POGLEDAJTE VIDEO: Podolnjak se pouzdaje u institucije

Pokretanje videa...

24sata Video 00:54


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1234
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a