Obavijesti

News

Komentari 59

Optužbe iz Hrasta: Dobrović je dao milijun kuna privatnoj firmi

Optužbe iz Hrasta: Dobrović je dao milijun kuna privatnoj firmi
5

Miro Bulj u ime Mosta kako bi progovorio o davanju koncesije za plažu Zlatni rat te Silvano Hrelja u ime HNS- a i HSU- a stanku je zatražio zbog najavljenog uvođenja nacionalne mirovine...

VIDEO

Hrvatski sabor u petak je započeo stankom koju je zatražilo sedam Klubova zastupnika. Ivan Lovrinović u ime Promijenimo Hrvatsku zatražio ju je kako bi upitao vladajuće vodi li proces izvanredne uprave Agrokora hrvatska vlada ili neka strana vlada, a na istu temu javili su se Gordan Maras u ime SDP- a te Branko Bačić u ime HDZ- a. 

Tulio Demetlika u ime Kluba IDS-a, PGS- a i Liste za Rijeku kako bi progovorio o zagađenju vode u Istarskoj županiji, Branimir Bunjac u ime Živog zida i Snage zbog samoubojstva Marijana Gudelja koji je deložiran iz stana u Sesvetama,  Miro Bulj u ime Mosta kako bi progovorio o davanju koncesije za plažu Zlatni rat te Silvano Hrelja u ime HNS- a i HSU- a stanku je zatražio zbog najavljenog uvođenja nacionalne mirovine. 

Lovrinović: Tko ustvari upravlja stanjem u Agrokoru?

Ivan Lovrinović u ime Kluba Promijenimo Hrvatsku zapitao se za govornicom tko ustvari upravlja izvanrednim stanjem u Agrokoru.

- Povod za to je sastanak u Beogradu na kojem nije bio nijedan predstavnik iz Hrvatske. To je veliki šamar hrvatskoj vladi. Nakon lex Agrokora Vlada je trebala pozvati ministre i upoznati ih sa stanjem u Agrokoru. Ništa od toga nije napravljeno. Vanjska politika je ponovno u defenzivi. To je tužno za gledati i to je neprihvatljivo. Tu netko mora odgovarati. Postavlja se pitanje tko je pisao famozni lex Agrokor. Ako je točno da ga je pisalo odvjetničko društvo koje je konzultant ruske banke, onda je nama lakše što ga nismo podržali- poručio je Lovrinović dodavši kako se sada vidi da je primarni cilj Zakona zaštita banaka.

- Sustav Agrokora dobio je tek 80 milijuna eura uz pet posto. Ne može se ovakav bolesnik izliječiti uz pet posto. HNB je jedan od kumova koji je taj veliki sustav sastavio uz velike kamatne stope. HNB je zadužen za određivanje kamatne stope, nije moja baba ili susjed. Bez pomoći HNB-a neće se moći spasiti Agrokor. Pozivam vas sve da ne prihvatimo više niti jedan Zakon, a da ne piše tko ga je predložio- istaknuo je Lovrinović. 

Maras: Vladi i ministrima više ne vjeruje nitko

Gordan Maras u ime SDP- a poručio je kako Vladi, ministrici gospodarstva Martini Dalić i ministru financija Zdravku Mariću više ne vjeruje nitko.

- Nakon jučerašnjeg istupa SDP- a da je lex Agrokor pisalo odvjetničko društvo koje je povezano sa ruskom bankom i nakon odgovora ministrice Dalić da to nije tako, mi ne vjerujemo Vladi, ministrici Dalić, ministru Mariću, ali ne vjeruje im više nitko- poručio je Maras. 

Istaknuo je kako je Ivica Todorić i njegova Uprava dovela do ovog stanja u Agrokoru i kako su oni odgovorni, ali poručio je premijeru kako će od sad biti odgovoran on i njegova Vlada. 

- Kakve garancije povjerenik i premijer daju malim dobavljačima? Oni koji su do jučer financirali Agrokor, svoj novac neće vidjeti. Od ovog trenutka za svaku neisplatu, svako izgubljeno radno mjesto odgovorni su Andrej Plenković, HDZ i Most. Ponavljam, oko svih informacija vezanih za Agrokor, ne vjerujemo vladi HDZ- a, ogradit ću se od Mosta jer ministrica Dalić i ministar Marić dolaze iz HDZ- a. Ministricu Dalić savjetuju, a to je i sama rekla, strani interesni klubovi. Neka kaže tko je savjetuje, koliko to košta- rekao je Maras.

Zaključno je poručio i kako postoji ozbiljna indicija da je i povjerenik u Agrokoru bio poslovno povezan s nekim dobavljačima. 

Bačić: SDP-ovci iz dana u dan lažu

Situacija oko Agrokora već tjednima glavni razlog je prepucavanja oporbe i vladajućih, a nastavilo se i danas u sabornici. 

Revoltirani Branko Bačić u ime HDZ- a uzvratio je SDP- ovcima i poručio im da iz dana u dan lažu. 

- Vi iz dana u dan prosipate nekakve insinuacije, ne govorite istinu i i pokušavate stvoriti dojam da u Hrvatskoj više nitko ne vjeruje Vladi. Vama nitko ne vjeruje, govorite laži. Možemo zaključiti da iz vas progovara jal i zavist jer je lex Agrokor, kako ga svi zovu, omogućio da se hrvatskim ulicama ne šeću deseci tisuća nezaposlenih. Prije samo 20- ak dana cijeli sustav je bio blokiran, a da nije bilo Zakona, danas bi bio otvoren stečaj. Agrokor, Konzum, Ledo i Jamnica otišli bi u stečaj.  To je vaša alternativa. Fali vam državničkog ponašanja, dragi prijatelji- poručio je Bačić i stao u obranu i ministrice Martine Dalić.

- Umjesto da stanete iza zaposlenika, vi govorite laži. Zakon je pisalo Ministarstvo gospodarstva zajedno s Ministarstvom pravosuđa, a potpredsjednica Dalić je osobno pisala Zakon. 

Ona je rekla da su u pojedinim fazama pisanja tražili savjeti od pravnih i financijskih stručnjaka koji poznaju korporativno pravo. Iza Zakona ne stoji ni jedno odvjetničko društvo. Iza njega stoje Vlada i Sabor. A što se radili po pitanju Agrokora dok ste vi bili na vlasti- rekao je Bačić.

Branimir Bunjac u ime Živog zida i Snage progovorio je o slučaju deložacije ovog tjedna u Sesvetama nakon koje je samoubojstvo počinio Marijan Buden. Pita se do kada će svi bešćutno promatrati tragične sudbine građana koji se ubijaju zbog kredita, a poručio je kako je RBA kriva upravo za slučaj koji se dogodio u srijedu. 

- Marijan Buden iz Sesveta imao je zakazanu deložaciju. Tražio je odgodu, ali nije izdržao pritisak i ubio se vješanjem. Ovo je samo jedan u nizu sličnih događaja. Marionetske vlade brinu o svojim interesima umjesto o svojim građanima i dopuštaju nezakonite deložacije. Što rade Vujčić, Marić i Šprlje? Na ulicama se nude lihvarski krediti u biblijskim razmjerima. RBA banka je kriva za ovo što se dogodilo u srijedu. Mađarska je ukinula deložacije iz jedinog doma. Ovo nije put da je netko izgubio život zbog deložacije- poručio je Bunjac.

Bulj: Zlatni rat dobila tvrtka s nula kuna prihoda

Mostov Miro Bulj zbog koncesije nad plažom Zlatni rat kritizirao je HDZ- ova župana Splitsko-dalmatinske županije.

- Narod i općina u Bolu jasno su kazali da neće dopustiti da tvrtka koja nema nikakav prihod upravlja nacionalnim bogatstvima. Politički elitisti donose odluku da koncesiju daju tvrtki koja ima prihod od 0 kuna. Javno sam molio župana Ževrnju da ne podržavaju ovaj kriminal. Pozivam da se nadzor obavi nad svim koncesijama nad prirodnim bogatstvima- poručio je Bulj.

Tulio Demetlika u ime IDS- a, PGS- a i Liste za rijeku upozorio je na problem gospodarenja opasnim otpadom u Pazinu.

- Radi se o neadekvatno uskladištenom opasnom otpadu tvrtke Eko operativa iz Splita koja je u stečaju i koja je već duže vrijeme neaktivna, a djeluje u industrijskoj zoni Pazin kao u gradu Pazinu. Ako se ubrzo ništa ne poduzme, to bi se moglo odraziti na veliki dio Istarske županije- poručio je Demetlika.

Nakon stanki, zastupnici su nastavili sjednicu s raspravom o Izvješću o stanju prirode u Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2012. koje sadržava analizu krajobrazne raznolikosti, bioraznolikosti i georaznolikosti, kao i procjenu ugroženosti vrsta. Pregled stanja prirode pokazuje da se Hrvatska i dalje odlikuje velikim bogatstvom divljih vrsta kojih je oko 40.000, ali i da su unatoč provedbi određenih mjera očuvanja mnoge divlje vrste i dalje ugrožene i to u najvećoj mjeri ljudskim djelovanjem. To izvješće temelj je za predloženu Strategiju i akcijski plan zaštite prirode za razdoblje od 2017. do 2025. Nakon rasprave će se glasati o dosad raspravljenim točkama.

Zekanović: Dobrović je isplatio milijun kuna privatnoj kompaniji

Tijekom rasprave, Hrvoje Zekanović iz Hrasta optužio je Mostova ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića da je privatnoj kompaniji isplatio milijun kuna za oglašavanje Nacionalnog parka Krka. Ovakva optužba izazvala je buru i kod oporbe i kod vladajućih.  
- Ovo je presedan da se po nalogu ministra privatnoj kompaniji isplaćuje milijun kuna državnog novca. Ovakve stvari su nedopustive- rekao je Zekanović.

Ovakva optužba izazvala je buru i kod oporbe i kod vladajućih, zbog čega je Klub SDP- a zatražio  stanku. 

SDP- ov Gordan Maras istaknuo je da takvo ponašanje ministra Dobrovića, ukoliko je točno što Zekanović kaže, nije dopušteno niti zakonski niti moralno. 

- U raspravi je Zekanović upozorio i rekao da ima dokumentaciju da ministar Dobrović naložio Nacionalnom parku Krka da isplati milijun kuna u svrhu reklamiranja jednoj tvrtki. To je ozbiljno kazneno djelo trgovanja utjecajem i očekujmo od Zekanovića da podnese kaznenu prijavu DORH- u i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesu. To su stvari koje se u Hrvatskoj ne bi smjele dešavati i ovo zahtjeva odgovornost i političku i kaznenu. Očito je, ako su tvrdnje Zekanovića točne, da je ministar Dobrović puno efikasniji u ovakvim radnjama, nego u povlačenju sredstava EU, na što ga je upozorila ministrica Žalac kao najslabiju kariku u Vladi - poručio je Maras. 
Odmah se javio i Mostov Nikola Grmoja koji je stao u obranu ministra Dobrovića i poručio kako Zekanovićeve optužbe nisu istinite. 

- Kolega Zekanović je već prije nekoliko dana u svrhu lokalnih izbora imao ovakav neprimjeren istup, a kolega Maras je jedva dočekao, iako s tim nema nikakve veze. Prije nekoliko dana poslano je priopćenje iz Ministarstva zaštite okoliša na tu temu.  Riječ je o neutemeljenim prozivkama kojima je cilj privlačenje pozornosti uoči lokalnih izbora. Dobrović s ovim nema nikakve veze. Riječ je o projektu Ministarstva zaštite okoliša za oglašavanje na platformi Ryanaira u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom na inicijativu Ministarstva turizma. Optužili ste časnog čovjeka i zatražio bih da mu se ispričate- poručio je Grmoja. 

Skinuli imunitet Sauchi

Nakon prepirke, zastupnici su glasovali o dosad raspravljenim točkama. Među ostalim, izglasali su prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika sa 76 glasova za, 28 suzdržana te tri glasa protiv. Prema tom Zakonu, čije izmjene je predložio Most, saborski zastupnici kažnjavat će se financijski svaki put kad neopravdano izostanu u dane kad Hrvatski sabor zasjeda umanjivanjem iznosa paušala (od 1500 kuna) za iznos dnevnice. Prihvaćen je amandman Odbora za Ustav da se zastupnici kažnjavaju za svaki neopravdani izostanak kad Sabor zasjeda, a ne samo za dan kad se glasuje. Zastupnici će morati pravdati izostanak u slučaju bolesti liječničkom potvrdom, a opravdanim izostancima smatrat će se smrtni slučaj u obitelji, sudski poziv te prisustvovanje raznim manifestacijama i skupovima na koje je zastupnik pozvan.
Predloženi zakon propisuje i da zastupnici koji su dužnost obnašali do tri mjeseca neće imati pravo na naknadu plaće kad im prestane dužnost, oni koji zastupnici budu od tri mjeseca do godine dana imat će pravo na tri mjeseca pune i tri mjeseca polovice plaće, a samo zastupnici sa stažom duljim od godine dana imat će kao i do sada pravo na naknadu plaće 6+6.

Osim toga, zastupnici su izglasali i skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"