News

Komentari 58

Plenković na sjednici o borbi s koronom: 'Ovo nije sprint, a nadam se da nije ni maraton'

Plenković na sjednici o borbi s koronom: 'Ovo nije sprint, a nadam se da nije ni maraton'

Virus je ponovno tu, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da se Hrvatska dobro borila protiv korone i naveo lošije brojke u drugim zemljama...

Danas se održava sjednica vlade na čijem je dnevnom redu, među ostalim, Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj, Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite te prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o do sada poduzetim mjerama za očuvanje radnih mjesta te planiranim mjerama za iduće razdoblje.

Nakon što smo 25 dana imali svega 12 oboljelih, broj novoobljeih uslijed popuštanja mjera i nepridržavanja preporuka raste i danas očekujemo povećani broj zaraženih jer su gotovi dodatni testovi u psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan te Đakovu, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić dodavši kako trenutno imamo 136 aktivnih slučaja zaraze korona virusom.

U psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, istaknuo je, za sad je pozitivno 15 pacijenata i četiri zaposlenika. Situacija u Zadru je stavljena pod kontrolu, dodao je, a u Đakovu, gdje se pojavilo novo žarište, epidemiolozi su na terenu. Osim u Sveti Ivan, došlo je do proboja i u Vinogradsku bolnicu, a službene podatke objavit će u 14 sati.

Novi slučajevi su većinom uvezeni, rekao je Dulibić, iz BiH i Srbije.

Porast novozaraženih posljednjih dana, istaknuo je premijer Andrej Plenković, treba svima biti upozorenje

- Nakon uspješne borbe u prvom valu, konstatiramo proteklih dana da je virus ponovno tu. Podsjećam kako smo zahvaljujući pravodobnim mjerama i odgovornim ponašanjem građana racionalno započeli postupno popuštanje u tri faze. I to se pokazalo ispravnim. Od 23. svibnja do 16. lipnja imali smo svega 12 novooboljeli, to je bio drugi najbolji rezultat u EU - rekao je dodavši  kako je izuzetno povoljna epidemiološka situacija omogućila da se otvorimo među prvim zemljama u EU.

- Bili smo svjesni da to predstavlja potencijalni rizik, ali otvorili smo se prema 10-ak država koje su imale povoljnu epidemiološku situaciju. Omogućili smo turizam u sigurnim uvjetima omogućivši aplikaciju enter Croatia i preko 200.000 turista je u Hrvatskoj - rekao je.
Naglasio je kako je očito da se virus sporije širi ljeti i da su upravo zato raspisali izbore za ljeto kako bi na jesen imali legitimitet za

nastavak borbe u drugom valu. 

- Naš suživot s virusom se nastavlja, to je činjenica na koju se moramo naviknuti. Mi ćemo učiniti sve da ga održavamo na najnižoj razini. Moramo biti spremni na izbijanje pojedinih žarišta, no moramo također voditi računa i da održimo gospodarstvo i turizam.

Ovo nije sprint, nadamo se da nije maraton, ali je borba na srednje pruge - rekao je dodavši kako nitko od aktivih zaraženih nije na respiratoru, a svega 18 ih je u bolnici.

Što se tiče gospodarstva, Plenković je poručio kako je Vlada poduzela ogromne mjere za očuvanje radnih mjesta te najavio mjeru za skraćeni radni tjedan.

- Spasili smo 600.000 radnih mjesta i oko 103.000 poduzeća. Pokazali smo da smo na visini zadatka. U ožujku smo isplatili 1,6 milijardi kuna,  u travnju 2,3 milijarde te u svibnju 1,5 milijardi kuna. Samo u Zagrebu smo isplatili 1,6 milijardi kuna za 185.000 zaposlenih - rekao je Plenković.

Najčitaniji članci