Obavijesti

News

Komentari 1

Sjeverna Koreja ispalila dva "nepoznata projektila"

Sjeverna Koreja ispalila dva "nepoznata projektila"
1

U sjevernokorejskom priopćenju optužuje se Seul da je odgovoran za sadašnji prekid međukorejskih pregovora i za neprovedbu "povijesne izjave iz Panmunjoma"

VIDEO

Sjeverna Koreja je u petak ispalila dva "nepoznata projektila" koja su pala u more, priopćio je južnokorejski združeni vojni stožer.

Vojni stožer je objavio da su projektili ispaljeni iz okolice Tongchona, u pokrajini Kangwonu, na jugoistoku Sjeverne Koreje i da su pali u Istočno ili Japansko more.

"Vojska prati situaciju i eventualna druga lansiranja", dodaje južnokorejski vojni stožer.

Ovo je šesto takvo lansiranje od kraja srpnja. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un rekao je početkom kolovoza da je ispaljivanje tih projektila "službeno upozorenje" Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama zbog njihovih zajedničkih vojnih vježba koje Pjongjang ne odobrava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povjerenstvo za mirno ujedinjenje, tijelo sjevernokorejskih vlasti, priopćilo je u petak da odbacuje izjave koje je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dao u četvrtak.

Moon je u govoru u prigodi obljetnice oslobađanja Koreje od japanskog osvajača (1910.- 1945.) rekao da je njegova zadaća "uspostaviti mir i ostvariti ujedinjenje do 2045.", premda mu predsjednički mandat istječe 2022.

U sjevernokorejskom priopćenju optužuje se Seul da je odgovoran za sadašnji prekid međukorejskih pregovora i za neprovedbu "povijesne izjave iz Panmunjoma".

Izjava je donesena na nepripremljenom sastanku Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Panmunjomu, u Demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje. Dvojica čelnika su tada odlučila da će uskoro nastaviti razgovore o sjevernokorejskom nuklearnom arsenalu, ali se to zasad nije dogodilo.

Sjeverna Koreja je u priopćenju objavljenom u petak isključila mogućnost skorog nastavka pregovora s Južnom Korejom. "Nemamo više što razgovarati s južnokorejskim vlastima i nipošto se ne kanimo ujediniti s njima", piše u dokumentu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a