Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skandal: Krivi za trovanje vode, a sad traže odštetu?

Stanari naselja Vrbani III u Zagrebu dvije godine dokazuju da je voda otrovna. Tvrtka koja je radila zgrade sada ih tuži zbog narušavanja ugleda...

S. Strukić
Foto: S. Strukić
8 komentara

Geoprojekt d.o.o., tvrtka koja je radila zgrade u naselju Vrbani III, tužila je čak 92 stanara zbog narušavanja poslovnog ugleda. Od njih traže milijun kuna, potvrdila nam je Ljiljana Maravić-Pirš, odvjetnica ogorčenih stanara Palinovečke 19.
- Stanari će odgovoriti na tužbu. Smatraju je neosnovanom i vjeruju da su oni ti koji trpe štetu - rekla je odvjetnica. Inače, agonija stanara Palinovečke 19 počela je još 2006., kad su shvatili da nemaju pitke vode.
Zbog vode zagađene mineralnim uljima stanari su tužili Geoprojekt. U Vrbane su stizali vještaci. Vodu su slali na razne analize, ali do danas se ništa nije promijenilo. U srpnju su na Općinskom sudu stanari tražili 41,2 milijuna kuna naknade štete. Odvjetnici tuženika tada su rekli kako će popraviti što spada pod njihovu odgovornost. No umjesto popravka zagađenih instalacija, poslali su tužbu.
- Ministar zdravstva odmah je otišao u Slavonski Brod, zbog njihovih problema s vodom, a stanare Vrbana, koji su već dvije godne bez pitke vode, nikad nije posjetio - rekla je odvjetnica stanara. Pitku vodu u Palinovečkoj imaju samo stanovi koji su o vlastitu trošku promijenili cijevi. No to još nisu učinili svi stanari.Analiza potvrdila zatrovanost
- 2006. primjećuju da je voda zagađena
- Sanitarna inspekcija analizira vodu
- Analiza u Beču kaže da voda nije za piće
- Rujan 2007., Milan Bandić posjetio Vrbane
- Ustanovili kako su potrebne nove cijevi
- Srpanj 2008., stanari tuže izvođača radova

U GEOPROJEKTU BEZ KOMENTARA
Vlasnici tvrtke Geoprojekt su braća Ivan i Branko Vojnović. Iako smo ih jučer cijeli dan pokušavali dobiti u ured, tajnica nam je rekla kako su na sastancima. Također, nitko iz Geoprojekta nije želio govoriti o tužbi niti je komentirati.

VODA U SLUNJU JE ŽUTA I SMRDI
Septička jama je, tvrde naši čitatelji iz Slunja, zagadila izvor vode u gradu. Već četiri dana voda iz slavine smrdi i žute je boje. Tek jučer se malo pročistila.
- Vodu za piti kupujemo jer nas je strah piti ovu iz slavine. Ima bakteriju i nije zdrava - rekao nam je jedan Slunjanin.

PITKA TEK ZA NEKOLIKO DANA
Iako su im promijenjene slavine koje razdvajaju hladnu od tople vode, analize hladne vode pokazuju kako voda u Slavonskom Brodu još nije za piće. Vjeruju da bi prekosutra mogla biti dobra za tuširanje, a pitka tek za nekoliko dana.

Možda vas zanima i ovo:
Message