Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
355 komentara

Skandal na maturi: U tri škole učenicima dali pogrešan ispit

Polaganje ispita iz hrvatskog prebačeno je za petak jer su u tri škole učenicima podijelili ispit umjesto eseja. Neka pitanja na podijeljenom ispitu pročitajte u tekstu

Tomislav Miletić/Pixsell
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
355 komentara

Koordinatori državne mature u tri hrvatske škole, u Senju, Đakovu i Splitu, učenicima su na polaganju hrvatskog jezika umjesto eseja dali ispit koji su trebali polagati sutradan. 

S obzirom na to da su sada pitanja otkrivena polaganje ispita iz hrvatskog prebačeno je tek za petak. Ispit iz grčkog jezika, koji je trebao biti u petak, odgađa se za 11. lipnja.

Obavještavamo sve pristupnike da se drugi dio ispita iz Hrvatskoga jezika (test), planiran za provedbu 28. svibnja u 9.00 sati, neće održati u navedeno vrijeme.  Do promjene  datuma održavanja ispita došlo je uslijed pogreške ispitnih koordinatora u V. gimnaziji Vladimira Nazora u Splitu, Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju i Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Đakovu gdje su učenicima, umjesto ispitnih materijala za prvi dio ispita (esej), podijeljeni ispitni materijali za drugi dio ispita (test) čime je narušena tajnost ispitnih materijala za sutrašnji ispit iz Hrvatskoga jezika i dovedena u pitanje regularnost toga dijela ispita državne mature. Sukladno ovlastima propisanim Pravilnikom o polaganju državne mature v. d. ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenka Buntić Rogić donijela je odluku o novome vremenu održavanja drugoga dijela ispita. Ispit će se održati 31. svibnja 2013. u 14 sati, stoji u službenoj obavijesti.

Ispitni koordinatori u navedenim školama danas će biti razriješeni dužnosti.

Nakon ovakvog poremećaja u terminima već su se javili neki maturanti kojima odgađanje ispita poremetilo cijeli raspored polaganja državne mature. Bune se jer su htjeli ispit riješiti što prije kako bi imali vremena više se pripremati za matematiku.

'Procurila' i pitanja iz hrvatskog jezika

Nakon objave o odgodi ispita državne mature iz hrvatskog jezika na Facebook stranici državne mature pojavila su se i pitanja koja su greškom dobili učenici iz Splita, Senja i Đakova.

Ulomci iz Prijana Lovre, Cvjetovi zla, Držić, Mažuranić, Ozaljski krug, Gundulić (Osman), Bez trećeg, Zločin i kazna, Suze sina razmetnoga, Matoš, Ujević, Lučić, lirski subjekt, cjelokupna hrvatska renesansa, samo su neka od pitanja koja su objavili učenici. Neki su odmah napisali i odgovore.

"Andre Breton: začetnik nadrealizma, objavio je dva manifesta nadrealizma 1924. i 1930. godine u kojima iznosi svoj književni program. Nadrealisti su nastojali dosegnuti višu, skrivenu razinu stvarnosti u kojoj se duh manifestira bez nadzora razuma. Uz Bretona najpoznatiji su još Paul Eluard i Luis Aragon.

Ivo Brešan: groteskne tragedije: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Nečastivi na Filozofskom fakultetu, Svečana večera u pogrebnom poduzeću. Groteskni misterij u tri dijela: Arheološka iskapanja kod sela Dilj. Tragikomedija: Anera. Povijesne drame: Stani malo, Zvonimire. Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja: tehnika predstave u predstavi, intertekstualnost, intermedijalnost.''

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message