Obavijesti

News

Komentari 355

Skandal na maturi: U tri škole učenicima dali pogrešan ispit

Skandal na maturi: U tri škole učenicima dali pogrešan ispit
4

Polaganje ispita iz hrvatskog prebačeno je za petak jer su u tri škole učenicima podijelili ispit umjesto eseja. Neka pitanja na podijeljenom ispitu pročitajte u tekstu

VIDEO

Koordinatori državne mature u tri hrvatske škole, u Senju, Đakovu i Splitu, učenicima su na polaganju hrvatskog jezika umjesto eseja dali ispit koji su trebali polagati sutradan. 

S obzirom na to da su sada pitanja otkrivena polaganje ispita iz hrvatskog prebačeno je tek za petak. Ispit iz grčkog jezika, koji je trebao biti u petak, odgađa se za 11. lipnja.

Obavještavamo sve pristupnike da se drugi dio ispita iz Hrvatskoga jezika (test), planiran za provedbu 28. svibnja u 9.00 sati, neće održati u navedeno vrijeme.  Do promjene  datuma održavanja ispita došlo je uslijed pogreške ispitnih koordinatora u V. gimnaziji Vladimira Nazora u Splitu, Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju i Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Đakovu gdje su učenicima, umjesto ispitnih materijala za prvi dio ispita (esej), podijeljeni ispitni materijali za drugi dio ispita (test) čime je narušena tajnost ispitnih materijala za sutrašnji ispit iz Hrvatskoga jezika i dovedena u pitanje regularnost toga dijela ispita državne mature. Sukladno ovlastima propisanim Pravilnikom o polaganju državne mature v. d. ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenka Buntić Rogić donijela je odluku o novome vremenu održavanja drugoga dijela ispita. Ispit će se održati 31. svibnja 2013. u 14 sati, stoji u službenoj obavijesti.

Ispitni koordinatori u navedenim školama danas će biti razriješeni dužnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon ovakvog poremećaja u terminima već su se javili neki maturanti kojima odgađanje ispita poremetilo cijeli raspored polaganja državne mature. Bune se jer su htjeli ispit riješiti što prije kako bi imali vremena više se pripremati za matematiku.

'Procurila' i pitanja iz hrvatskog jezika

Nakon objave o odgodi ispita državne mature iz hrvatskog jezika na Facebook stranici državne mature pojavila su se i pitanja koja su greškom dobili učenici iz Splita, Senja i Đakova.

Ulomci iz Prijana Lovre, Cvjetovi zla, Držić, Mažuranić, Ozaljski krug, Gundulić (Osman), Bez trećeg, Zločin i kazna, Suze sina razmetnoga, Matoš, Ujević, Lučić, lirski subjekt, cjelokupna hrvatska renesansa, samo su neka od pitanja koja su objavili učenici. Neki su odmah napisali i odgovore.

"Andre Breton: začetnik nadrealizma, objavio je dva manifesta nadrealizma 1924. i 1930. godine u kojima iznosi svoj književni program. Nadrealisti su nastojali dosegnuti višu, skrivenu razinu stvarnosti u kojoj se duh manifestira bez nadzora razuma. Uz Bretona najpoznatiji su još Paul Eluard i Luis Aragon.

Ivo Brešan: groteskne tragedije: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Nečastivi na Filozofskom fakultetu, Svečana večera u pogrebnom poduzeću. Groteskni misterij u tri dijela: Arheološka iskapanja kod sela Dilj. Tragikomedija: Anera. Povijesne drame: Stani malo, Zvonimire. Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja: tehnika predstave u predstavi, intertekstualnost, intermedijalnost.''

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 355
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21