Obavijesti

News

Komentari 4

Skandalozne sestre: Plemkinje koje su bile britanske 'it girls'

Skandalozne sestre: Plemkinje koje su bile britanske 'it girls'
1

Sestre Mitford bile su najpopularnije djevojke britanske ariostokracije prije Drugog svjetskog rata. Šest sestara koje je javnost obožavala. Jedna je bila žestoka ljevičarka, dvije gorljive nacistkinje...

VIDEO

Kontroverzne sestre Mitford, Engleskinje iz visokog staleža i ugledne plemićke obitelji i danas izazivaju pažnju britanske javnosti iako već odavno nisu među živima. Najmlađa od sestara Deborah umrla je prije tri godine. No njihovi skandalozni život jednostavno plijeni pažnju pa je u Britaniji dosad objavljeno nekoliko knjiga koje opisuje njihove intrigantne živote i međusobne odnose. 

206433268

Obitelj na okupu: Roditelji, šest sestara i brat Thomas 

No to nije zapravo ni čudno ako se zna da je jedna od sestara bila Hitlerova ljubavnica, jedna se udala za najpoznatijeg britanskog fašista, a jedna je otišla u drugu krajnost postavši žestokom ljevičarkom koja se čak borila protiv Francovih snaga u Španjolskom građanskom ratu, jedna je ostavila muža radi ljubavnika da bi kasnije cijeli život živjela u lezbijskoj vezi... Britanski tisak obožavao ih je, želio je znati sve o njihovih životima i ljubavima, tridesetih godina one su bile 'it girls'.. 

Ekscentrični roditelji u potrazi za zlatom

Naime, sestre Mitford, inače rođakinje Winstona Churchilla, bile su važne članice otmjenog britanskog društva između dva svjetska rata. Bile su kćeri Davida Freeman-Mitforda, baruna od Redesdalea, bogatog plemića iz sjeverne engleske pokrajine Northumberland. Obitelj je bila poznata po svojoj ekscentričnosti. Oca naime nije zanimala edukacija ni učenje, više je volio jahati. Hvalio se da u životu nije pročitao niti jednu knjigu osim osim romana Jacka Londona kojeg je obožavao.
Redesdalovi bi svake druge godine, sve do izbijanja Prvoga svjetskog rata, krenuli na dugačak put preko Atlantika, sve do kanadskog Ontaria gdje bi tragali za zlatom. Nikad nisu pronašli ni gram zlata, ali su zato tijekom jednoga od boravaka u okrugu zvanome Swastika začeli svoju četvrtu kći Unity, kasnije Hitlerovu intimnu prijateljicu...

The Mitford Sisters

Sestre Nancy, Unity, Pamela i Diana 1932. godine

Sa suprugom je barun od Redesdalea imao sedmero djece - kćeri Nancy, Pamelu, Dianu, Unity, Jessicu i Deborah, te sina Thomasa. Najstarija Nancy bila je 16 godina starija od najmlađe Deborah. Odrasle su u velikoj aristokratskoj ladanjskoj kući sa mnoštvom sluga i dadilja. Roditelji nisu bili pretjerano brižni i posvećeni djeci, prije bi se moglo reći da su bili emocionalno distancirani što zapravo i nije bilo pretjerano neobično u to vrijeme među britanskim plemstvom. 

Ljepotica Diana u 'skandalu godine'

Tridesetih godina najviše bure su izazvale dvije sestre  - Diana i Unity. Obje predane nacistkinje koje su u Adolfu Hitleru vidjele spasitelja svijeta. 
Diana, najljepša od sestara, se kao 19- godišnjakinja udala za aristokrata Bryana Guinnessa. Njihovo vjenčanje je bilo društveni ' događaj godine' a nakon četiri godine braka i dvoje djece ostavila ga je radi ljubavnika. Taj događaj mediji su opisali kao 'skandal godine'.

The Hon. Mrs Bryan Guinness (Diana Mitford)

I to ga je ostavila radi 14 godina starijeg vođe britanskih fašista Oswalda Moselya, popularnog šminkera i zavodnika u kojeg se Diana ludo zaljubila već prvu večer kad je došao na zabavu koju su ona i suprug organizirali u svojoj kući. On je tada još bio u braku, a kad je njegova žena godinu dana kasnije umrla nije bilo prepreka za zajednički život. No vjenčali su se tek 1936. godine i to u domu Hitlerovog ministra propagande Josepha Goebbelsa. Dotad je Diana otvoreno živjela s njim kao njegova ljubavnica na zgražanje cijele britanske javnosti.

Three Mitford Sisters: Unity, Diana and Nancy

Unity, Diana i Nancy (na slici gore) početkom 30-ih godina 

Gost na njihovom vjenčanju bio je Adolf Hitler. I u ovom braku Diana je dobila dvoje djece i do kraja ostala uz svog drugog muža. Tijekom rata oboje su bili pritvoreni, a do kraja života nisu odustali od svojih stajališta. S mužem je lijepa lady Mosely živjela najviše u Francuskoj, a umrla je u 93-oj godini u Parizu.

Hitlerova ljubavnica Unity

Visoka, plava i bujna Unity je bila toliko fascinirana Adolfom Hitlerom da se kao 21- godišnjakinja 1935. godine preselila se u Njemačku i živjela u Münchenu. Postala je Hitlerova bliska prijateljica, a vrlo brzo je i izgubila glavu za čovjekom kojeg je smatrala Velikim vođom. Ova opskurna britanska plemkinja sljedeće četiri godine redovito se viđala sa Führerom i postala dio Hitlerova najužeg kruga. Eva Braun je bila strašno ljubomorna na nju.

Unity Mitford / Foto 1934

Kad su Francuska i Engleska proglasile rat Njemačkoj u rujnu 1939. godine, njezin cijeli svijet se srušio. Bila je očajna. Nejasno je što se točno dogodilo, ali čini se kako si je Unity, na dan proglašenja rata, pucala u glavu. Preživjela je, ali je bila teško ranjena. Hitler je smjestio u bolnicu u Münchenu gdje ju je posjećivao. nakon toga vraćena je u Veliku Britaniju gdje se povukla na obiteljsko imanje. Umrla 1948. godine u 34. godini od posljedica ranjavanja .

'Crvena ovca' Jessica 

Za razliku od svojih starijih sestara Jessica Mitford bila je zagrižena komunistkinja koja je svoju sobu "okitila" Lenjinovim bistama. Jessica je u obitelji Redesdal bila "crna ovca", odnosno ' crvena ovca', koja se otišla kao 20- godišnjakinja boriti u španjolskom građanskom ratu protiv frankovaca. U isto vrijeme dok je ona s ljubavnikom, inače svojim rođakom u drugom koljenu Esomdom Romillyjem koji je bio nećak Winstona Churchill, bila u Španjolskoj i izvještavala od tamo za britanske novine njezina sestra Unity je ljubovala u Münchenu sa Hitlerom.

Kad joj je ljubavnik' za kojeg se poslije udala poginuo kao pilot u II. svjetskom ratu, spetljala se sa američkim ljevičarom mađarskih korijena i preselila se u SAD.  Udala se za njega, dobili su djecu. Postala je članicom Komunističke partije SAD-a, zbog čega je imala velikih problema s američkim vlastima. Postala je energična ljevičarska aktivistica i borac za ljudska prava. Posebno se istakla u borbi za prava crnaca. Pisala je za novine i bavila se sociološkim istraživanjima, a njezina knjiga o pogrebnim običajima u SAD-u postala je veliki bestseler. 

Ljubavnici, lezbijske afere...

Najstarija sestra Nancy, inteligentna i duhovita, bila je popularna spisateljica ljubavnih romana i biografija povijesnih ličnosti. Ona se udala se za zastupnika britanskog parlamenta, ali je pobjegla iz dosadnog braka nakon desetak godina u Pariz gdje je nastavila svoj književni rad. Tamo je burnu ljubavnu vezu sa Gastonom Palewskim, pukovnikom francuske vojske i bliskim suradnikom francuskog predsjednika Charlesa de Gaullesa koji joj je dugi niz godina bio ljubavnik.

DIANA and NANCY MITFORD

Diana i Nancy 1932. godine

Njezina tri godine mlađa sestra Pamela Mitford  najmanje je voljela izlaske i zabave i zvali su je ' ruralna Mitfordica'. Više je voljela biti na imanju. Ona se najprije udala za bogatog znanstvenika i člana parlamenta, ali se brak raspao jer je većinu vremena provodila s ljubavnikom. Kad se razvela povukla se na obiteljsko imanje i živjela u navodnoj lezbijskoj vezi s talijanskom jahačicom. 

Najmlađa sestra, ljupka Deborah Mitford udala se za vojvodu od Devonshirea, jednog od najbogatijih britanskih plemića. Ona je bila posvećena uređivanju njihovog dvorca Chatsworth, povijesnog spomenika i bisera britanske arhitekture.

Mono Negative

Na njezinu inicijativu jedno od najsjajnijeg engleskih vlastelinskih imanja je  djelomice kao muzej otvoren za publiku, za što je dobila brojna odlikovanja i priznanja. Umrla je 2014. godine
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti