Obavijesti

News

Komentari 44

Škegro gradi: Ilica dobiva novi najviši neboder od 19 katova

Škegro gradi: Ilica dobiva novi najviši neboder od 19 katova
3

Uz izričito protivljenje stanara, gradonačelnik Bandić je odobrio gradnju kompleksa s 19 katova na križanju Mandaličine i Ilice u Zagrebu. Slijedi li novi "slučaj Cvjetni"?

VIDEO

Unatoč protivljenju okolnih stanara, zagrebačka Ilica će dobiti novi, dosad najviši neboder. Za razliku od onog na Trgu bana Jelačića koji ima 17 katova, novi neboder na križanju Ilice i Mandaličine će imati prizemlje i čak 19 katova. Odlučila je tako Skupština u kojoj većinu ima lista Milana Bandića u koaliciji s umirovljenicima, HSS-om i HSLS-om. Samo djelomično su prihvatili opaske stanara da će se izgradnjom u bloku potpuno zagraditi njihovi prozori. Ako se aktiviraju građanske udruge i stanari ustraju u svom protivljenju, ovaj projekt vrijedan 235 milijuna kuna bi možda mogao postati i "novi Cvjetni trg".

- Uvijek ima netko tko se protivi. Vjerojatno bi se netko protivio i protiv zagrebačke katedrale kada se gradila jer mu stvara hlad, ali nama su potrebni projekti. Danas je tako katedrala atrakcija - rekao je zastupnik Milivoj Špika iz Bloka umirovljenici zajedno.

Nova zgrada, koja uključuje neboder, ali i stambeni prostor, hotel, Wellness centar, a obećana je i polivalentna dvorana, dječji centar, trgovački prostori, gradila bi se u bloku koji je sada prazan i na njemu je parkiralište. S tek kojim ruševnim objektom. Ukupno bi se izgradilo preko 15.000 četvornih metara iznad zemlje na parceli manjoj od 2500 kvadrata. I još četiri podzemne etaže za parkirališta. Oko parcele su sve stanovi čiji prozori gledaju na parcelu. 

Ironično, isti investitor, Stanograd na čelu sa Zvonimirom Škegrom, koji sada želi graditi novi kompleks, prije desetak godina je gradio stanove koje je prodao stanarima. Tada nisu ni mogli slutiti da bi im jednom mogla niknuti zgrada koja će im zatvoriti poglede.

- Nemam ništa protiv izgradnje, ali ne može se raditi na štetu stanara i njihovih obitelji - kaže Zvonimir Ljubić koji je bio na Skupštini. 

Kako se njima ne bi zablokirali prozori, obećano je da će se u konačnici kroz natječaj za konačni izgled budućeg kompleksa, sada predviđen projekt ipak izmijeniti. Ali to neće zadovoljiti ostale stanare koji žive oko bloka Ilica 212-214 na kojem će niknuti projekt. Oni su već krajem srpnja uzaludno prosvjedovali.

- Uvodi se višestruko veća izgrađenost nego je inače dozvoljena u Ilici. Nije mi jasno zašto je ovo gradski projekt - rekao je oporbeni SDP-ov Zvane Brumnić.

Darinko Kosor, predsjednik Skupštine i HSLS-a koji je partner vlasti koja je predložila plan izgradnje privatnog investitora ima druge argumente.

- Imamo tamo jednu rupu koju treba zatvoriti. Moramo donositi odluke, možemo i pogriješiti, ali one se trebaju donositi - rekao je Kosor.

Investitora Stanograd inače vodi Zvonimir Škegro, poznat kao i kralj tužbi jer je pokrenuo višemilijunske sporove s Gradom Zagrebom i uglavnom ih dobivao. Ili se Grad s njim nagodio u milijunskim iznosima. Stanograd je zadruga koja je u Zagrebu sagradila stotine stanova. Poslovni rezultati im i nisu briljantni. Iako su zadnje dvije godine uspjeli skupiti skoro dva milijuna kuna dobiti, ranije godine su ostvarivali sitniju dobit. Na kraju prošle godine su dugovali čak 23,4 milijuna kuna dobavljačima dok su im potraživanja bila pet puta manja. Prihodi su im inače lani bili tek nešto viši od pet milijuna kuna. 

- Zemljište će vjerojatno biti preprodano kada se završi natječaj i projekt prođe. Neće oni graditi - pretpostavlja jedan poznavatelj Škegre.

Sam Zvonimir Škegro nam nije odgovorio na poruku ostavljenu kod tajnice, niti se javio na mobitel.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21