Obavijesti

News

Komentari 9

Skinuli oznaku tajnosti: Saznat ćemo istinu o Seusovom blagu?

'Seusovo blago' je četrnaest komada raskošno ukrašena srebrnoga stolnog posuđa iz antičkoga doba nazvanoga po rimskom patriciju Seusu. Hrvatska tvrdi da je pronađeno u Barbarigi

VIDEO

Hrvatska Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice donijela odluku o deklasifikaciji arhivskoga gradiva Komisije za koordinaciju aktivnosti vezanih uz nalaz i prodaju 'Seuso kolekcije'.

Inače, 'Seusovo blago' je četrnaest komada raskošno ukrašena srebrnoga stolnog posuđa iz antičkoga doba nazvanoga po rimskom patriciju Seusu, čija se posveta nalazi u srednjem medaljonu jedne od posuda. Pretpostavlja se da je on blago bježeći iz Rima negdje zakopao, ali nije sigurno gdje. O tome su se sporile Hrvatska, Mađarska i Libanon.

Zatvoreni dio sjednice: Vlada razriješila Dragana Lozančića
Zatvoreni dio sjednice: Vlada razriješila Dragana Lozančića

Priča o Seusovom blagu počela je 90-ih godina prošlog stoljeća, a na njegovo postojanje pozornost je skrenula prodaja jednog komada iz zbirke koji su dvojica preprodavatelja iz Beča 1980. ponudili na prodaju londonskoj aukcijskoj kući Sotheby. Ostali su komadi došli do tržišta, a vjeruje se da je cijelu zbirku otkupio Spencer Compton, 7. markiz od Northamptona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kada je blago ponuđeno na prodaju muzejima otkriveno je da je dokumentacija o njegovu podrijetlu krivotvorina što je otežalo prodaju. Pravo na blago polagale su Hrvatska, Mađarska i Libanon. U New Yorku je održan sudski proces koji je na kraju završio povoljno za lorda.

Zaključeno je kako lord Northampton nije znao da je riječ o krivotvorenom dokumentu te da je kupio Seusovo blago "u dobroj volji" dok dokazi Hrvatske i Mađarske o podrijetlu blaga nisu bili dovoljno čvrsti.

Pitanja mjesta, arheološkog nalazišta i provenijencije nalaza nisu riješena. Hrvatska je strana tvrdila da je blago pronađeno u okolici Barbarige u Istri, a Mađari da je s područja Balatona jer na jednoj od posuda piše Pelso što je drevno ime za Balaton. 

U ožujku 2014. mađarski mediji objavili su da je polovina od 14 srebrnih posuda "vraćena" Mađarskoj, a premijer Viktor Orban rekao je da je na 'povrat obiteljske srebrnine' Mađarska potrošila 15 milijuna eura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a