Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Škola Vladimir Prelog na Olimpijadi metropola u Moskvi

„International Olympiad of Metropolises“ (Olimpijada metropola) je međunarodno ekipno natjecanje u kojem sudjeluju učenici od 14 do 18 godina, a žive u najvećim svjetskim metropolama

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Natjecanje se do sada održalo četiri puta u Moskvi. Grad Zagreb iz kemije je ove godine predstavljao učenik Prirodoslovne škole „Vladimir Prelog“, Mario Oraić, a prošle godine predstavnik Zagreba je bio učenik Antonio Magnabosco iz iste škole. „Mario je ove godine osvojio srebrenu medalju, a Antonio prošle godine brončanu medalju. Što je veliki uspjeh jer su u konkurenciji bili učenici iz New Yorka, Moskve, Hong Konga, Berlina, Tel Aviva, Milana“, kaže prof. Kemije Gordana Majstorović, mentorica. 

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Učenici koji su sudjelovali na „International Olympiad of Metropolises“ osigurali su Gradu Zagrebu ukupno drugo mjesto. „Učenici Patrik Pavić i Dorijan Lendvaj iz XV. gimnazije osvojili su zlatne medalje iz informatike, Bernard Faulend zlato iz fizike, Grgur Premec srebro iz fizike, Bernard Inkret i Ivan Vojvodić srebrene medalje iz matematike, Mia Crnogaj brončana medalja iz kemije. Svi navedeni učenici su iz XV. gimnazije“, objašnjava Majstorović i otkriva kako je bilo na natjecanju: „ Prvi dan natjecanja cijeli tim učenika rješavao je 'blitz test', sljedeći dan učenici koji su se natjecali iz fizike i kemije imali su praktični dio natjecanja, laboratorijski rad koji je trajao šest sati, a matematičari i informatičari šestosatnu prvu rundu rješavanja zadataka. Zadnji dan natjecanja učenici su rješavali zadatke iz teorijskog dijela.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Profesorica kaže da je sudjelovanje na ovakvom natjecanju veliko i pozitivno iskustvo i za učenike i za nastavnike. „Svakako je jedan veliki i izazov i ispit kao i potvrda i priznanje za naš zajednički rad i trud. Osim natjecanja u četiri grane znanost, učenici i nastavnici ostvarili su izvrsne uspjehe i u petoj znanosti - druženju i upoznavanju novih ljudi, kultura i običaja. Za uspjeh na ovakvim natjecanjima postoji samo jedna jedina formula a to je konstantan rad, te iznimna motiviranost učenika i nastavnika.“ 

Prirodoslovna škola „Vladimira Preloga“ osim po ovim iznimnim uspjesima posebna je i po svom konceptu jer je kombinacija strukovne škole i gimnazije. U srednjoj školi Vladimira Preloga moguće je upisati sljedeće smjerove: prirodoslovnu gimnaziju, prirodoslovnu gimnaziju sa skupinom STEM predmeta na engleskom, prirodoslovnu gimnaziju sportski razred, program za kemijskog tehničara, ekološkog tehničara, geološkog tehničara i kozmetičara. 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Školu  trenutno pohađa preko tisuću učenika, te smo samim tih i jedna od najvećih škola u Hrvatskoj. Škola je iznimno dobro opremljena, u svakoj učionici imamo već više od dvije godine pametne ploče, jako dobro opremljene informatičke učionice, veliku i lijepu knjižnicu, sportsku dvoranu te četiri laboratorija za kemiju, jedan za biologiju i jedan za fiziku. Trenutno je u izgradnji i novi dio škole koji će biti gotov do kraja ove godine što znači da ćemo svi od drugog polugodišta biti u jednoj smjeni“, objašnjava Majstorović.  
 

Tema: Promo sadržaj

Message