Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Škola za 21. stoljeće: Naučite djecu kako rješavati probleme

Najpoznatiji svjetski inovator, vlasnik Tesla motorsa i milijarder Elon Musk osnovao je školu u kojoj obrazuje petoricu sinova. Smatra da je djeci potrebno više od tradicionalnog školovanja

Elon Musk, founder and CEO of SpaceX arrives with Los Angeles Mayor Eric Garrett for the SpaceX Hyperloop Pod Competition in Hawthorne, Los Angeles
Foto: MONICA ALMEIDA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
23 komentara

Nije mi se svidio način na koji se educiraju moji sinovi pa sam tako odlučio osnovati školu za njih.

Izjavio je to Elon Musk (46), poznati izumitelj, filantrop, vlasnik Tesla motorsa i milijarder. Škola se zove Ad astra, što u prijevodu znači “prema zvijezdama”. Musk ima pet sinova i školu je pokrenuo jer je vjerovao kako je njegovoj djeci danas potrebno više od tradicionalnog školovanja.

- Ideja same škole je da se djecu nauči rješavati problem. Ako želite nekoga naučiti kako funkcionira motor, onda bi stara metoda bila da ih se prvo nauči čemu služe alati. Mislim da treba uzeti motor i pokazati djeci u praksi kako ga razmontirati te onda oni shvate za što se koji alat koristi - izjavio je Musk za strane medije.

Škola nema službenu internetsku stranicu niti je Musk javnosti otkrio koje predmete uče njegova djeca, kakva im je satnica, koliko još djece pohađa školu osim njegovih sinova... Veliki inovator zalaže se za obrazovanje u kojem se škola prilagođava svakom učeniku te u kojem se djecu ne tjera da samo prepisuju s ploče i uče bez razumijevanja. Stručnjaci za edukaciju koji su pisali o Muskovoj školi ističu da se ona temelji na promjeni načina učenja. Djeci, kako ocjenjuju, treba dati zadatak, ali im i omogućiti sve potrebno kako bi ga sami riješili, poput interneta, 3D printera, kompjutora, laboratorija itd. Na isti način treba djeci omogućiti i razne teme za učenje, ne mogu se ponavljati isti materijali i knjige kao i prije 20 godina. Djeci su potrebni blogeri i razni kanala na internetu iz kojih mogu saznati više nego iz knjiga. Bitni su i sami profesori. Više nije potrebno da profesor zna sve o svemu, nego da zna na koji način pomoći studentu da sam uči. Bitnije je da profesor zna kako djetetu pomoći učiti nego samo da mu daje odgovore. Učionice u kojima se djeca nalaze moraju se promijeniti. Djeca ne bi trebala sjediti stisnuti, nego im treba omogućiti interaktivni prostor i slobodu u kojoj se može njegovati njihova kreativna strana, ali ih također učiti određenoj disciplini, ističu stručnjaci koji su proučavali novi koncept obrazovanja na kojemu se temelji Muskova škola. Dodaju da je djecu i roditelje bitno naučiti i da ne budu opsesivni kad su u pitanu ocjene, jer više nije najbitnije dobiti peticu, nego je bitno da dijete samo postigne nešto što prije nije moglo.

- Moja djeca danas jedva čekaju ići u školu i govore mi kako praznici traju predugo. To mi je potvrda da nešto radimo ispravno - izjavio je Musk stranim medijima.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message