Obavijesti

News

Komentari 12

Školarcima u Italiji je dosadno u karanteni: 'Fali nam škola'

Školarcima u Italiji je dosadno u karanteni: 'Fali nam škola'
3

Sa svim ograničenjima i zatvorenim školama mladi se osjećaju bespomoćno. Najviše im problema zadaje dosada i nemogućnost izlaženja iz kuće, a nedostaju im škola i prijatelji

VIDEO

Zbog novonastale situacije oko korona virusa, talijanske vlasti odlučile su zatvoriti sve obrazovne javne ustanove što je dovelo do negodovanja mladih koji su prisiljeni provoditi svoje vrijeme zatvoreni u domovima zajedno sa svojim roditeljima, javlja Messaggero Veneto.

Iako su škole zatvorene i nastava se ne odvija u tradicionalnom obliku, učenici imaju mogućnost 'online' nastave. No, mnogi negoduju i zaključuju da ova vrsta nastave nije kvalitetna te da se ne može usporediti s nastavom u školi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Biti srednjoškolac, a pogotovo maturant, u ovom trenutku u Italiji sigurno nije lako, upravo zbog ne znanja o trenutku završetka novonastale situacije i ponovnom vraćanju u svakodnevnu rutinu.

- Zatvoreni smo u svojim domovima. Slušamo 'online' predavanja po cijele dane bez ikakvog socijalnog kontakta s prijateljima. Družimo se samo s roditeljima - rekao je jedan učenik.

Detalji online nastave: 'Vrijede sva pravila kao da ste u školi'
Detalji online nastave: 'Vrijede sva pravila kao da ste u školi'

Na samom početku, kada se zaraza korona virusom počela širiti po Italiji, mladi, ali i odrasli, situaciju nisu shvaćali ozbiljno. Mladi su se družili po kafićima i kršili pravilo 1 metar udaljenosti. Kada se korona virus počeo ubrzano širiti i kada su se mjere sigurnosti pojačale, situacija se promijenila. Počeli su izbjegavati svi socijalni kontakti, a kafići i restorani otvoreni su do 18 sati kako bi se izbjegla veća okupljanja.

Sa svim ograničenjima i zatvorenim školama mladi se osjećaju bespomoćno. Najviše im problema zadaje dosada i nemogućnost izlaženja iz kuće, a nedostaju im škola i prijatelji.

A cleaner sanitises a classroom at the Piero Gobetti high school in Turin

- Živim u Portogruaru i moja svakodnevna rutina je uvijek bila kuća-škola-izlasci. Sada ne znam što da radim. Dosađujem se kod kuće, a najviše me brine koliko će ova situacija trajati – ispričala je talijanska srednjoškolka Caterina Baradel iz Pordenona.

- Smatram ispravnom odluku o zatvaranju škola i fakulteta kako bi se smanjio socijalni kontakt i mogućnost zaraze korona virusom. Što se pak tiče same organizacije 'online' predavanja, mislim da ona nije u potpunosti funkcionalna. Profesori su se trebali bolje organizirati, razraditi metodologiju predavanja i svi koristiti istu platformu. – ispričao je talijanski srednjoškolac Diego Picco iz Udina.

Istra postrožila mjere: Dućani rade do 18, zatvaraju se kafići
Istra postrožila mjere: Dućani rade do 18, zatvaraju se kafići

- Nakon prvog slučaja zaraze korona virusom, moji su me roditelji upozorili da budem oprezna. Tek kada se situacija uozbiljila i kada su se osobe u mojoj blizini zarazile, počela sam shvaćati ozbiljnost situacije i sama primjenjivati sigurnosne mjere. Zbog korona virusa ću svoj 18. rođendan morati slaviti sama, u izolaciji. – ispričala je talijanska srednjoškolka Alice Pizzo iz Pordenona.

- Video predavanja i nisu tako loša. Možda nisu toliko funkcionalna kao tradicionalna nastava, ali i ovo je bolje nego ništa. Budući da gubimo mjesec dana škole i ne znamo kada će ovome doći kraj, jako sam zabrinuta zbog mature. Pridržavam se svih pravila, izlazim rijetko, izbjegavam javni prijevoz, ali ne stvaram paniku. Jedva čekam povratak u školske klupe – ispričala je maturantica iz Udina Virginia Fassetta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS