Obavijesti

News

Komentari 82

Opet otkazan Oktoberfest

Opet otkazan Oktoberfest

Gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter je rekao kako je odluka donesena već sad jer "ne bi imalo smisla" čekati dalje s obzirom na opsežne pripreme koje ova manifestacija iziskuje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.08

Varhelyi u Beogradu potvrdio isporuku 651.000 doza cjepiva regiji

Europski povjerenik proširenje i susjedske odnose Oliver Varhelyi najavio je u ponedjeljak da će u sljedeća dva tjedan regiji zapadnog Balkana biti isporučeno 651.000 doza cjepiva protiv covida-19 i poručio borba protiv korone „ne može čekati“.

Riječ je o 651.000 doza cjepiva koje dolaze u regiju pored milijun doza koja su, na inicijativu Austrije, već osigurana kroz sustav Covax za zapadni Balkan.

Varhelyi je, započinjući u Beogradu svoju regionalnu turneju kojom će dominirati pitanje korone, rekao kako je sada ključno pitanje cijepljenja, sugerirajući ga kao najučinkovitije rješenje.

"Ispričavam se što vas uznemiravam na državni praznik, ali borba protiv koronavirusa ne može čekati i mislio sam kako je najvažnije da donesemo cjepiva, počevši od Srbije, najuspješnije zemlje regije u procesu procjepljivanja", rekao je Varhelyi tijekom posjeta srbijanskom nacionalnom Institutu za javno zdravlje Batut na drugi dan Uskrsa po Julijanskom kalendaru.

Mađarski eurodužnosnik rekao je kako se Srbiji treba zahvaliti ne samo na uspješnoj kampanji procjepljivanja, već i na tome "što nije zaboravila regiju kojoj je uputila 100.000 cjepiva".

"Sada je na nama da uzvratimo uslugu i damo Srbiji dio tog cjepiva", naveo je Varhelyi i pozvao građane Srbije da se čim prije cijepe kako pandemija više ne bi ugrožavala živote i gospodarstvo.

"Svi moramo biti cijepljeni jer bez toga pandemija neće stati", poručio je Varhelyi.

Srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović je ocijenila da Varhelyi, govoreći o "solidarnosti Srbije s regijom", prenosi "istinito i objektivno" ono što Srbija radi.

Varhelyi u ponedjeljak ima radnu večeru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a zapadnobalkansku turneju nastavlja u utorak posjetom Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a potom u srijedu Albaniji i Kosovu.

"Stalo nam je do naših partnera, do njihovih zdravstvenih djelatnika i do najugroženijih građana. Isporuka cjepiva potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno smo jači", naglasio je Varhelyi uoči posjeta koji je na Twitteru najavio je uz poruku "Mi brinemo".

 

20.04

Dužnosnik EU-a poziva na razumijevanje oko eventualnih problema s 'covid putovnicama'

Viši dužnosnik EU-a u ponedjeljak je pozvao na razumijevanje ako planirani sustav certificiranih EU "zelenih propusnica" ne bude 100 posto djelotvoran od samog početka.

Martin Selmayr, izaslanik Europske komisije u Beču, rekao je da je važno da se 27 članica Europske unije dogovori o dva ključna problema prije uvođenja certifikata, koji bi ljudima omogućili veću slobodu kretanja diljem regije. 

Najprije, rekao je, postoji prijepor o tome smatra li se netko cijepljenim već tri tjedna nakon primanja prve doze cjepiva ili samo nakon pune imunizacije.

Drugo, rekao je, zemlje se još uvijek moraju dogovoriti trebaju li vrijediti samo cjepiva koje su odobrile Europska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija, ili vlasnici certifikata mogu biti cijepljeni s kineskim i ruskim cjepivima. 

Selmayr je također rekao da je oprez po pitanju cjepiva i dalje raširen u Europskoj uniji, govoreći o nedavno objavljenom istraživanju javnog mnijenja građana Unije.

Trideset tri posto građana EU-a u tom je istraživanju provedenom u veljači i ožujku reklo da nema želju cijepiti se što je prije moguće ili uopće ove godine.

Ovo prijeti podrivanju europskog cilja o postizanju kolektivnog imuniteta ove godine, naglasio je Selmayr.

 

19.09

Grčka otvorila terase restorana i kafića

Grčki restorani i kafići u ponedjeljak su nakon šest mjeseci ponovno otvorili terase na koje su pohrlili građani željni "starog normalnog".

- Osjećam se kao da sam oživio - rekao je umirovljenik Andreas Riminiotis sjedeći na osunčanoj terasi kafića Da Capo u Ateni.

- Prije zatvaranja u studenome, svaki dan sam s prijateljima ovdje dolazio na kavu. To mi je bio najdraži način da provedem vrijeme, lijek za sve bolesti - dodao je.

Grčka je pod protupandemijskim mjerama bila od studenoga prošle godine, a otvaranje se poklopilo s proslavom pravoslavnog Uskrsa.

Treći val pandemije osobito je pogodio Grčku gdje je u nekoliko posljednjih mjeseci umrla većina od 10.000 žrtava covida-19.

Škole i tvrtke otvorene su još početkom travnja. 

Procjenjuje se da u grčkim restoranima radi oko 330.000 ljudi, a u ponedjeljak su proradili samo restorani i kafići koji imaju terase.

No, otvaranje ide uz neka ograničenja - najviše šestero ljudi za stolom, a konobari moraju nositi maske i testirati se jednom tjedno.

Policijski sat koji počinje u 23 sata i dalje je na snazi.

Grčka, čije je gospodarstvo jako ovisno o turizmu, pojačala je cijepljenje uoči ljetne sezone i sada se cijepiti mogu svi stariji od 30 godina.

Zemlja s 10,8 milijuna stanovnika imala je od početka pandemije oko 345.000 zaraženih i 10.400 umrlih.

 

17.30

Oktoberfest otkazan i ove godine

Najveće narodno slavlje na svijetu, Oktoberfest u Muenchenu, zbog pandemije koronavirusa neće biti održan ni ove godine, priopćio je bavarski premijer Markus Soeder u ponedjeljak.

- Oktoberfest niti ove godine neće biti moguć - rekao je bavarski premijer Markus Soeder nakon konzultacija s gradskom upravom grada Muenchena.

Soeder je i ostalim gradovima u Bavarskoj, koje organiziraju manifestacije po uzoru na Oktoberfest, preporučio da se i ove godine suzdrže od organiziranja slavlja.

Gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter je rekao kako je odluka donesena već sad jer "ne bi imalo smisla" čekati dalje s obzirom na opsežne pripreme koje ova manifestacija iziskuje.

- Za mene osobno je ovo vrlo teška odluka - rekao je Reiter.

Odluka o ukidanju ovogodišnjeg Oktoberfesta je donesena zbog prevelike opasnosti od širenja zaraze u napučenim šatorima u kojima se održava Oktoberfest, usprkos očekivanjima da će do rujna najveći dio građana biti cijepljen.

Ovogodišnji Oktoberfest se trebao održati od 18. rujna do 3. listopada. Prijašnjih godina Oktoberfest je posjećivalo po šest milijuna posjetitelja.

Posljednji Oktoberfest, koji je održan 2019., gradu Muenchenu je ostvario prihode od 1,23 milijarde eura.

Prema ispitivanju javnog mnijenja što ga je objavio dnevnik Augsburger Allgemeine, 69 posto ispitanih Bavaraca zalagalo se za to da se ove godine Oktoberfest ne održi.

 

17.04

Danska isključila J&J iz programa cijepljenja

Danska je odlučila da neće uključiti Johnson & Johnson u svoj program cijepljenja protiv covida-19, objavilo je u ponedjeljak nekoliko lokalnih medija.

Ta je zemlja prošli mjesec prestala koristiti cjepivo AstraZenece zbog moguće rijetke pojave krvnog ugruška.

Isključenje cjepiva J&J-a, na koje otpada trećina naručenih doza, moglo bi značajno usporiti procijepljivanje stanovništva.

Cjepivo J&J-a ne koristi se u još nekim europskim zemljama zabrinutima zbog krvnih ugrušaka.

Europska agencija za lijekove objavila je 20. travnja da je utvrdila mogući vezu između cjepiva J&J-a i rijetke pojave krvnih ugrušaka u odraslih koji su se cijepili u SAD-u.

No, agencija je istaknula da su koristi cjepiva veće od rizika.

 

Komentari 82