Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Škrlec od EK-a zatražio hitno uvođenje viza SAD i Kanadu

Ako Komisija ne promijeni svoj stav i donese odluku o uvođenju viza za državljane SAD-a i Kanade, dužnost je Europskog parlamenta da poduzme daljnje korake, kaže Škrlec

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12 komentara

Budući da je Europska komisija 13. srpnja u svom priopćenju odbacila mogućnost uvođenja viznog reciprociteta sa SAD-om i Kanadom, na što ju obvezuje europska regulativa o viznom režimu iz 2013. godine, zastupnik Davor Škrlec uputio je odmah danas pisma predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu i predsjedatelju Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), Claudeu Moraesu, kojima zbog pasivnosti Komisije i kršenja članka 265. Lisabonskog ugovora hitno traži pokretanje procedure pred Sudom Europske unije.
 
"Ozbiljno sam zabrinut zbog namjerne pasivnosti Europske komisije i nepoštivanja zajedničkih europskih pravila na štetu građana pojedinih država članica Unije. Loša je to poruka za sve strane, osobito uzimajući u obzir nedavni Brexit. Zbog takve odluke i odugovlačenja Europske komisije, pozvao sam danas Europski parlament na hitnu reakciju u svrhu zaštite jednakosti svih građana Europske unije i zaustavljanja daljnje diskriminacije na temelju nepostojanja načela viznog reciprociteta. Ako Komisija ne promijeni svoj stav i donese odluku o uvođenju viza za državljane SAD-a i Kanade, dužnost je Europskog parlamenta da poduzme daljnje korake i prema članku 265. Lisabonskog ugovora pokrene proceduru protiv Komisije pred Sudom Europske unije. Članak 265. Lisabonskog ugovora također otvara mogućnost državama članicama na stavljanje ovog slučaja pred Sud Europske unije pa očekujem ubrzo jasnu reakciju i naše Vlade.” - izjavio je Škrlec.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message