Obavijesti

News

Komentari 5

Skuhajte, snimite i pošaljite: U tijeku je natječaj za školarce u kojem pobjeđuje najbolji recept

Skuhajte, snimite i pošaljite: U tijeku je natječaj za školarce u kojem pobjeđuje najbolji recept

Podijelite s nama recept za omiljeno jelo sa zdravim namirnicama i možda baš vaše postane dio menija školske kuhinje. Prijave na natječaj traju do 12. rujna, a mogu se prijaviti svi učenici osnovnih škola

VIDEO

Važno je jesti zdravo 

Projektom "Budi chef škole", koji organiziraju 24sata, želimo istaknuti važnost zdravih školskih obroka te na zabavan i kreativan način potaknuti učenike da jedu zdravu i nutricionistički uravnoteženu hranu. Nije tajna da djeca preferiraju jela koja nisu primarno zdrava nego fina, no upravo tu uskaču maštovite kuharice iz školskih kuhinja i vještom pripremom zanimljivih recepata djeci nude zdrave namirnice u drugačijem ruhu. Kako bi i školarci mogli kreirati jelo koje će biti u školskome meniju, novi projekt 24sata, "Budi chef škole", namijenjen je djeci u osnovnim školama. U projekt uključujemo đake, koji osmišljavaju zdrave i ukusne školske obroke, te stručnjake za prehranu kako bismo bili sigurni da su odabrani recepti nutricionistički uravnoteženi. Djeci se tako omogućuje i maksimalna kreativnost u pripremi jela koja bi željeli imati za ručak u školskoj kuhinji. 

Školske radionice o zdravoj prehrani

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

OŠ Gustava Krkleca iz Zagreba partner je projekta, a na njezinu će se meniju poslije naći pobjedničko jelo. Na natječaj se mogu prijaviti sva djeca osnovnih škola, a i svaka škola može recept pobjednika implementirati u svoj meni neovisno o tome je li finalist iz njihove škole. U razgovoru s ravnateljicom OŠ Gustava Krkleca, Marijom Luković, saznali smo zašto je važno polagati posebnu pozornost na obroke od zdravih namirnica.

- Već generacijama razvijamo svijest o važnosti svakodnevnog unosa voća i povrća u obroke. Provodimo teorijske edukacije, a posebnu važnost i naglasak imamo na praktičnoj primjeni naučenog. Učitelji razredne nastave tijekom cijele školske godine provode radionice o važnosti pravilne prehrane, a u predmetnoj nastavi obuhvaćamo to kroz izvannastavne aktivnosti ili kroz međupredmetne teme, primjerice u okviru radionica, predavanja, posjeta u školi i gostovanja pojedinih grupa izvan škole. Zahvaljujući obnovljenom vrtu, već nekoliko godina imamo ekološko sjeme, tako da učenici aktivno tijekom školske godine prate rast i razvoj od sjemena do ploda, uključujući sve segmente razvoja i brige o voću i povrću: salate, tikvice, luk, špinat, krastavci, paprike, jagode u razini visokih gredica, a tu je i grmoliko voće kupine i maline. Sve je prihranjivano ekološkim gnojivima - istaknula je ravnateljica Luković.

Imaju i vlastiti voćnjak

U školskom vrtu OŠ Gustava Krkleca je i učionica na otvorenom, tako da je nastavni sadržaj ponekad integriran u otvoreni prostor i okoliš u kojem se učenici nalaze. Voćnjak je zaseban prostor, u kojem učenici također od rezidbe do berbe prate uzgoj jabuka, šljiva, krušaka i smokvi.
- Imamo i mirisni vrt, u kojem smo do sada uzgajali matičnjak, ružmarin, bosiljak. Ove godine u planu nam je modernizirati ga kroz učeničku suradnju s predmetom Tehničke i Likovne kulture. Nositelji smo certifikata 'ekoškola', ponosno ga održavamo već 16 godina, a u okviru programa te u realizaciji projekata i praćenja tijekom godina stekli smo Dijamantni status. Nastavljamo s istim ishodima, a to su razvoj ekološke svijesti pojedinca i zajednice u svakodnevnom životu s naglaskom da i gradska sredina može pokazati i dokazati da je održivi razvoj moguć i da ga treba njegovati i održavati - navela je ravnateljica Luković te objasnila kako djeca u okviru školskog programa sudjeluju i u provedbi fenoloških istraživanja. 

Asian,Little,Child,Girl,Helping,Her,Father,To,Plant,The

- Fenološka promatranja provode se na mjesečnoj razini tijekom cijele školske godine kroz aktivnosti ekopatrola. Sadržaji su često povezani kroz razrednu i predmetnu nastavu i kurikulum, a uključuju praćenje promjene temperature tla, zraka, vlažnosti, geografskih uvjeta i ukupne klime koja utječe na biljke. U okviru fenologije obavljaju se i analize te usporedbe podataka s obzirom na prošlu školsku godinu, o količini i oblicima uroda, razvoju biljaka od sjemenke do ploda i sl. Količine plodova koje uzgojimo, s obzirom na ekološke uvjete, su male, pa služe prvenstveno u edukativne svrhe, a učenici koji žele mogu ih ponijeti kući kako bi pokazali ukućanima što su uzgojili. Imamo često povratnu informaciju da djeca aktivnosti nastavljaju u svojim kućanstvima kroz uzgoj začina u lončanicama ili na balkonima ili odlaskom kod bliže rodbine i na vikendice, gdje razvijaju vještine uzgoja - kaže ravnateljica Luković te navodi da je upravo to cilj, djecu naučiti kako primijeniti znanja u svakodnevnom životu.

Healthy,Food,At,Home.,Happy,Family,In,The,Kitchen.,Mother

Skuhaj, snimi i pošalji

Za prijavu na natječaj "Budi chef škole" potrebno je da dijete svoje omiljeno jelo osmisli i pošalje u formatu snimljenog videa cijelog procesa pripreme i spravljanja obroka ili fotografije uz popratni tekst s receptom. Prijaviti se mogu svi polaznici osnovnih škola širom Hrvatske, a rok za slanje recepata je 12. rujna. Tročlani će žiri u sastavu: ravnateljica OŠ Gustava Krkleca, Marija Luković, nutricionistica Sandra Krstev Barać i chef restorana Rougemarin Marin Medak, odabrati one najbolje, a finalisti će svoje kulinarsko umijeće predstaviti na sjajnom završnom eventu koji će biti u popularnom zagrebačkom parku Rougemarin 18. rujna. Finalistima će u spravljanju jela pomagati, uz Marina Medaka, poznati chef Mario Mihelj, a o pobjedničkom jelu odlučit će žiri sastavljen od učenika Osnovne škole Gustava Krkleca. 

- Projekt 'Budi chef škole' s veseljem su i motivacijom prihvatili i roditelji i djeca s obzirom na natjecateljski duh, kao i zbog novih izazova i ideja u izradi obroka - dodala je ravnateljica Luković.

Sve posjetitelje partyja u Rougemarinu očekuje bogat program, super zabava, kušanje jela i cooking show, a detalje natječaja i pravila prijave možete proučiti ovdje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag