Obavijesti

News

Komentari 1

Skupština Ine na skupštini je izabrala novi Nadzorni odbor

Skupština Ine na skupštini je izabrala novi Nadzorni odbor
1

Na skupštini su dioničari u četvrtak donijeli i odluku da se prošlogodišnji gubitak od 1,2 milijarde kuna pokrije zadržanom dobiti u iznosu od 892,55 milijuna kuna

VIDEO

Glavna skupština Ine u četvrtak je u Nadzorni odbor za hrvatske članove, sukladno prijedlogu Vlade RH, izabrala Daria Čehića, Luku Burilovića i Damira Vanđelića, a ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je kako očekuje da će NO ostvariti kvalitetnu suradnju s Upravom te da će se već na idućem rezultatu moći utvrditi da Ina ostvaruje strateške interese države.

Dioničari Ine na skupštini u četvrtak opozvali su iz Nadzornog odbora hrvatske članove Sinišu Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika i, sukladno prijedlogu Vlade RH, za nove članove izabrali Darija Čehića, Luku Burilovića i Damira Vanđelića, priopćeno je iz Ine.

Nadzorni odbor (NO) Ine ima devet članova, od čega Vladi RH pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika.

Mađarski MOL u Nadzornom odboru su György Mosonyi, koji je i potpredsjednik tog tijela, Szabolcs I. Ferencz, Ferenc Horváth, József Molnár i Oszkár Világi. Predstavnica radnika u Nadzornom odboru je Jasna Pipunić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mađarski MOL u Ini ima 49,08 posto dionica, a Republike Hrvatske ima 44,84 posto dionica.

Na skupštini su dioničari u četvrtak donijeli i odluku da se prošlogodišnji gubitak od 1,2 milijarde kuna pokrije zadržanom dobiti u iznosu od 892,55 milijuna kuna, dok će se ostatak od gotovo 310 milijuna kuna pokriti korištenjem zakonskih rezervi.

"Negativni trendovi, prvenstveno vezani uz cijenu nafte, nastavili su se i u 2016. radi čega INA ulaže dodatni napor u održavanje stabilne financijske pozicije i osiguranje održivosti poslovanja. To činimo kroz optimizaciju strukture kapitalnih investicija i operativnih troškova, no unatoč tome ostajemo jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj pri čemu ćemo investicije održati na približno jednakoj razini iz 2015. kada smo uložili 1,7 milijardi kuna", izjava je predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta koja se prenosi u priopćenju.

Na skupštini je donijeta i odluka o izmjenama i dopunama Statuta Ine, a dana je i razrješnica članovima Uprave i Nadzornog odbora za za poslovnu 2015. godinu.

Za revizora poslovanja u 2016. godini izabrana je revizorska tvrtka Ernst&Young.

Na redovnoj glavnoj skupštini bilo je prisutno 9,7 milijuna glasova ili 97,04 posto ukupnoga broja.

Panenić: Ne možemo biti zadovoljni financijskim rezultatima

Ministar Panenić izjavio je novinarima nakon skupštine Ine kako "ne možemo biti zadovoljni financijskim rezultatima". 

"Ima tu i objektivnih razloga, ali smatram da se može bolje i na razini upravljanja i u prijenosu znanja, koji mogu pomoći da se naftna kompanija Ina razvija u smjeru koji je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Shodno tome smo i predložili izmjene u Nadzornom odboru, ljude koje smatramo da mogu svojim znanjem, isto tako i autoritetom kvalitetno prenositi i donositi, zapravo davati potporu odlukama Uprave", rekao je Panenić, kojeg je Vlada odredila za predstavnika Republike Hrvatske u glavnoj skupštini Ine.

Panenić očekuje da će u idućem razdoblju NO ostvariti kvalitetnu suradnju, prvenstveno sa članovima Uprave.

"Očekujem u budućem razdoblju da će i NO ostvariti kvalitetnu suradnju, prvenstveno sa članovima Uprave koje predlažemo kao dioničar, kao Republika Hrvatska, i da ćemo već na sljedećem rezultatu moći utvrditi da Ina ostvaruje strateške interese, a to je kvalitetna opskrba energentima, da ostvaruje kvalitetne financijske rezultate, i ono što je najbitnije, investicije koje su nam prijeko potrebne", kazao je.

Govoreći o investicijama, istaknuo da je prvenstveno misli na investicije u rafinerije. "Jer, ako uspoređujemo s našim partnerom MOL-om, koji je upravo na tom rafinerijskom poslovanju ostvario dobre rezultate, očekujemo da na tom tragu oni prenesu znanje i mogućnosti da i Ina upravlja svojim kapacitetima. I vrlo brzo očekujemo dogovor oko mogućih investicija", istaknuo je Panenić.

Najavio je da će se sutra s Inom potpisati ugovor o istraživanju nafte na jednom od polja na kopnu, što će omogućiti da Ina nastavi s istraživanjem te se nada da će rezultati poboljšanja rafinerijske proizvodnje i istraživanja doprinijeti puno boljem rezultatu i strateškom položaju Ine.

Na upit hoće li se pokrenuti nastavak pregovora s MOL-om, Panenić je podsjetio da je premijer Tihomir Orešković kazao da se pregovaračka platforma razrađuje. "Kad budemo spremni, mi ćemo otvoriti pregovore", izjavio je.

Panenić je rekao i da se neće ići u smjeru istraživanja nafte u Jadranu. "To je načelno stajalište mene kao ministra i cjelokupne javnosti. To nije prihvatljivo s obzirom na strateški interes turizma kao takvoga i nećemo donositi nikakve odluke da se istraživanje nafte omogući", odgovorio je Panenić na novinarski upit. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a