Obavijesti

News

Komentari 24

Slabi rezultati: 'U ponedjeljak ćemo objaviti koliki imunitet smo dosad stekli na koronu'

Slabi rezultati: 'U ponedjeljak ćemo objaviti koliki imunitet smo dosad stekli na koronu'

Očekuje se da u ponedjeljak, kad i njihov šef, dr. Krunoslav Capak izađe iz samoizolacije, HZJZ objavi rezultate testiranja imuniteta nacije na Covid-19. Imunitet navodno steklo samo 1,6 posto populacije

VIDEO

Konačne ćemo rezultate imati početkom tjedna, kratko nam je kazala Tatjana Vilibić Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ-a. Podsjetimo, Zavod je krajem svibnja prikupio 1100 uzoraka krvi iz cijele Hrvatske, po bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, te ih dopremio u HZJZ kako bi se vidjelo je li, i koliki imunitete nacija dosad stekla na Covid-19. 

Vilibić Čavlek ne otkriva što kažu konačni rezultati, no kako se neslužbeno može čuti u HZJZ,  imunitet je steklo manje od dva posto populacije, točnije 1,6 posto, što bi, pod pretpostavkom da Hrvatska sad broji oko četiri milijuna stanovnika, bilo samo oko 65.000 ljudi. Dosad se spominjalo dva posto, što bi bilo oko 80.000 ljudi. Konačni, točni rezultati bit će predstavljeni najvjerojatnije u ponedjeljak, doznajemo neslužbeno u HZJZ-u. 

Uzorci krvi su uzimani za neke druge bolničke pretrage, a pacijenti su HZJZ-u morali dati privolu za testiranje na Covid-imunitet. Test pokazuje je li netko bio u doticaju s virusom, no ne pokazuje prije koliko vremena. Detektira antitijela koja se stvaraju od otprilike sedmog dana od infekcije nadalje, i koja u tijelu ostaju. Ipak, još uvijek nije poznato koliko dugo imunitet na korona virus traje. 

Uzorci su prikupljani nedugo nakon popuštanja epidemioloških mjera, kad se virus nije širio, sigurno ne kao u sadašnjoj mjeri. Kad bi uzorci bili prikupljani sad, kad je većina oboljelih bez simptoma, vjerojatno bi i rezultati bili drukčiji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da bi se stekao kolektivni imunitet, koji, jednako kao i cjepivo, ljude štiti od bolesti, trebalo bi ju preboljeti oko 70 posto populacije, što znači da smo jako daleko od toga. Šveđani, koji nisu bili u lockdownu, uspjeli su steći imunitet od samo sedam posto, dakle deset puta manji od potrebnog za "imunitet krda", koji onda štiti i one koji se još nisu zarazili. Kolektivni imunitet stječe se prvenstveno cijepljenjem, zahvaljujući čemu su onda zaštićena i djeca koja iz određenih medicinskih razloga ne smiju biti cijepljena. U slučaju Covida-19 cjepiva neće biti još najmanje do proljeća iduće godine. Potrebna su opsežna testiranja, pa i na mnogobrojnim dobrovoljcima koji će morati biti namjerno zaraženi, a zatim slijedi dugotrajna, i vrlo skupa proizvodnja cjepiva za najmanje pet milijardi ljudi. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora