Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
109 komentara

Slavimo Dan državnosti: Cijeli državni vrh danas na Mirogoju

Predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Sabora Josip Leko su na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu položili vijence i zapalili svijeće

Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, obilježavajući dan kada je Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Sabora Josip Leko su na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu položili vijenac i zapalili svijeću kod Zida boli, zatim pred Grobnicom narodnih heroja te na grobu Ivice Račana. 

Nakon toga položili su vijenac i zapalili svijeću pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Vijence je na Mirogoju, zajedno s državnim izaslanstvima i izaslanstvom udruga branitelja, položilo i izaslanstvo Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. 

Podsjetimo, Sabor je 25. lipnja 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a taj povijesni datum danas se slavi kao Dan državnosti i državni je praznik. Tu povijesnu odluku Sabor je donio na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana iskazane na referendumu 19. svibnja 1991. 

Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene te ustavne odluke od 25. lipnja 1991. Istekom moratorija 8. listopada 1991. Republika Hrvatska raskinula je državno-pravne sveze s ostalim republikama i postala je slobodna, samostalna i neovisna država.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message