Obavijesti

News

Komentari 122

Slavko Linić o stanju u našem gospodarstvu: "Car je gol..."

Slavko Linić o stanju u našem gospodarstvu: "Car je gol..."
1

Tko misli da će se Hrvatska prestati zaduživati to su apsurdi, dubioze koje smo stvorili moramo zatvoriti, rekao je Linić, a "svjetlo na kraju tunela" on još ne vidi

VIDEO

Mnogi teško prihvaćaju da imamo nagli skok deficita, objasniti što se to dogodilo mnogi nisu shvatili da Europa nije samo plus nego je i minus, rekao je Slavko Linić u ponedjeljak u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija.

- Očito nitko u Hrvatskoj ne želi razumjeti, ali približili smo se 200 milijardi kuna javnog duga, ne osiguravamo pokriće za te stavke, nema gospodarskog rasta, ne stvaramo, ne radimo, ne zapošljavamo, nema novih prihoda, rashodi su tu i to su hrvatski deficiti i to je odgovor svima koji misle da se vječito možemo zaduživati, to je naša sudbina nositi se s dugovima, građani teško žive ne znam zašto bi država lakše živjela - rekao je Linić. Stanje u hrvatskom gospodarstvu i državnim financijama opisao je riječima ''car je gol i ne znamo čime ćemo ga obući''.

Nova zaduživanja na američkom tržištu

Najavio je novo zaduženje najvjerojatnije na američkom tržištu do kraja godine, i to za znatno veći iznos nego što se do sada najavljivalo. Kamate po kojima će se država zadužiti bit će, očekuje se, više od 6 i pol posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tko misli da će se Hrvatska prestati zaduživati to su apsurdi, dubioze koje smo stvorili moramo zatvoriti, napadaju nas da ne provodimo reforme no sve su to dubioze koje koštaju sve su to novi krediti. Milijardu i pol nije dosta za zaduživanje vidjet ćemo koliko i gdje ćemo se zadužiti u Europi ili Americi. Amerika je prihvatljivija za nas, Europa ima malu ponudu i ne možete se tako lako zadužiti - rekao je Linić. 

Kaže i kako ćemo zvati MMF kada se više ne budemo mogli zaduživati, no to još, naglašava, nije slučaj.

"Mi jesmo za rezove"

Ministar Linić izjavio je kako ovu Vladu svi prozivaju zato što ne čini više oštrih rezova. S druge strane, kaže Linić, kad Vlada štedi, na cestama su seljaci, a sada i liječnici.

- Mi jesmo za rezove, Vlada ih provodi na svoj način. Netko će reći nedovoljno, ali nastojimo balansirati upravo između toga. Osnovno je - trebat će se zaduživati jer nema drugog izlaza - izjavio je Linić.

O tome kada ćemo konačno vidjeti "svjetlo na kraju tunela", Linić je rekao:

- Pitanje kad ćemo imati gospodarstvo koje će iskoristiti izlazak na europsko tržište, kad ćemo imati više zaposlenih, kad ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme, kad prihodi budu pokrivali rashode. Treba osam do deset godina da se npr. ublaži deficit u mirovinskom sustavu koji je u minusu 18 milijardi kuna - rekao je Linić.

Trebamo povećanje proizvodnje

Linić je pak građanima, govoreći o kupovini prve nekretnine poručio da ne ulaze suludo u dugove jer postaju robovi banaka. Također je najavio da će država poticati jeftiniji najam. Od poreza na nekretnine nije odustao, ali čeka da se dobije pretpostavka da će taj porez "proći" u parlamentu. 

Linić se složio da smo na kraju svojih resursa te da se dubioze više ne mogu prebacivati na građane.

- Mi moramo dobiti povećanje proizvodnje - rekao je Linić. 

'Nemamo gospodarskog rasta jer privreda nije počela raditi'


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.