Obavijesti

News

Komentari 102

Slavonija ide na +40°C: 'Ne znam jel mi gore kući ili vani, a uz vrućine tu su još i komarci...'

Slavonija ide na +40°C: 'Ne znam jel mi gore kući ili vani, a uz vrućine tu su još i komarci...'

Boris Zubić iz Zavoda za Hitnu medicinu Osječko-baranjske županije kaže da im od ranog jutra zvoni telefon. Pacijenti stalno pristižu, najčešće se radi o nesvjesticama

VIDEO

Dolaskom ljetnih dana i visokih temperatura u Slavoniju, telefon osječke Hitne pomoći neprestano zvoni. Čak po danu 30 posto više nego ranije. Naime, svakoga dana im pristižu pozivi pacijenata, najviše onih kroničnih, koji se žale na malaksalost, slabost, umor, vrtoglavicu, omaglice.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za toplinski val

Pokretanje videa...

Toplinski val 01:22

Ovakvi slučaji na području Osijeka i okolice događaju se posvuda, u tržnim centrima, na ulicama, na otvorenim i zatvorenim radnim mjestima, na poljima, a djelatnici nakon poziva žurno interveniraju kako bi se pacijentima pružila potrebna pomoć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povećan je i broj prometnih nesreća

- Od ranog jutra imamo 20 do 30 posto povećan broj poziva nego prije. Najčešće je ovih dana u pitanju nesvjestica, a danas smo imali slučaj nesvjestice u tržnim centrima i samoposlugama. Primjećujemo i da je danas povećan broj prometnih nesreća - govori nam doktor Boris Zubić iz Zavoda za Hitnu medicinu Osječko-baranjske županije te savjetuje svima smanjenu aktivnost tijekom vrućih i sparnih dana.

Situacije s kojima se svakodnevno susreću djelatnici osječke Hitne pomoći nisu ni malo lake, a sada im i visoke temperature otežavaju posao.

- U prostorijama Hitne pomoći uključili smo klimu, a djelatnici na terenu su laganije obučeni nego prije. Nose sa sobom tekućinu, uključuju klima uređaje kako za sebe tako i za pacijente - kaže nam doktor Zubić te nadodaje kako je ovo tek početak ljeta, a očekuje još nekolika valova s visokim temperaturama kao što je bilo u srijedu kada je u Osijeku bilo najavljeno visokih 39 C°.

Danas do 40°C, sutra pljuskovi: Ali vrućine neće posustati, novi toplinski val već sljedeći tjedan
Danas  do 40°C,  sutra pljuskovi:  Ali vrućine neće posustati, novi toplinski val već sljedeći tjedan

Doktor Zavoda za Hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, savjetuje i da se ne izlazi na sunce, da se ostaje u rashlađenim prostorijama. Potrebno je, kaže nam, doktor Boris Zubić, uzimati i što više tekućine poput vode, čajeva, izotoničnih napitaka kako bi ostali hidrirani.

- Od hrane je dobro jesti juhu, variva i laganu hranu kako bi lakše podnijeli vrućinu. Naravno, bitno je i da kronični pacijenti redovno uzimaju svoju terapiju i prate tlak, temperaturu te da ne rade naporne poslove- govori nam ovaj doktor.

Spas od vrućina na kupalištima

Ipak, za one koji moraju izaći tijekom visokih temperatura savjet je nositi što lakšu odjeću, od prirodnih materijala, koja je široka, šešir i obavezno bočica vode. Osječki doktor, naglasio je i kako treba pripaziti na starije građane koji žive sami, na malenu djecu i da ih se ne ostavlja same u automobilu, kronične bolesnike, a ako se uoče bilo kakvi simptomi da se nazove Hitna pomoć kako bi se moglo intervenirati.

Toplinski val topi Sibir: Izmjereno čak 48 stupnjeva
Toplinski val topi Sibir: Izmjereno čak 48 stupnjeva

Građani nam kažu kako spas po ovim najvećim vrućinama u Slavoniji pronalaze na osječkoj Kopici ili obližnjim kupalištima.

- Neizdrživo je vruće, svoju djecu svaki vikend vodim na kupanje, ne znam je li mi gore u kući ili vani. Uz ove vrućine tu su i komarci koji cijelu situaciju čine još gorom jer ne možemo navečer prošetati kada je malo hladnije - rekla nam je Ana (36) koja se i tijekom ovih vrućina morala uputiti na posao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a