Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Slijepi dječak (4) 'vidi' kao delfin i čak igra košarku

Amerikanac Daniel Kish (41), koji je i sam slijep, poučava tehniku eholokacije. Jamie Aspland (4) naučio je 'gledati' ušima u samo tri lekcije...

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
6 komentara

Britanac Jamie Aspland (4) iz Ashforda 'vidi' pomoću sistema eholokacije jednako kao što delfini plivaju u mračnim dubinama. Škljoca jezikom po rubu usana i zahvaljujući zvukovima koji se odbijaju locira predmete oko sebe. Jamie tako i uspješno pogađa koš. Škljocanjem ocjeni koliko je udaljen, a zvuk mu i potvrđuje da je pogodio.
- Više me ne mora držati za ruku dok šećemo - rekla je ponosna majka Deborah (39). Revolucionarku tehniku naučio ga je američki stručnjak Daniel Kish koji je i sam slijep. Jamie je među rijetkoma koja su savladali tehniku 'kopiranja delfina'. Savladao ju je u samo tri lekcije. Kish kaže kako tehnika omogućuje da otkrije predmet na udaljini od nekoliko metara. Oduševio ga je dječak. Majka Deborah je prestala raditi kako bi se brinula o Jamiju, njegovoj blizanki Rosie, koja ima teškoće s učenjem i autističnom starijem sinu Kaneu.

'BATBOY' (7) JE U TRI DANA NAUČIO 'GLEDATI' UŠIMA
Prvi Britanac koji je naučio koristiti jeku za vizualizaciju okoline je Lucas Murray (7) iz Dorseta. Naučio je sistem eholokacije u samo tri dana prije dvije godine. Lucas odredi koliko je daleko objekt prema vremenu vraćanja jeke. Intenzitet mu pokazuje koliko je velik, a kojim uhom bolje čuje govori mu na kojoj je strani. Može otkriti i ako se kreće. Jeka je niža ako se objekt udaljava, a viša ako se približava. Ima izvrsno pamćenje pa zapamti gdje je predmet kojega je već locirao.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message