News

Komentari 1

Slovačka voljna pružiti Ukrajini S-300, ako NATO nađe zamjenu

Slovačka voljna pružiti Ukrajini S-300, ako NATO nađe zamjenu

Slovački ministar obrane rekao je u četvrtak da je njegova zemlja spremna Ukrajini pružiti proturaketni sustav S-300 ako saveznici iz NATO-a nađu zamjenu

No američki ministar obrane u posjetu Slovačkoj kazao je kako o tome nema ništa za reći.

Ukrajina je od zapadnih zemalja zatražila protuzračnu obranu kako bi se obranila od ruske invazije.

"Razgovarali smo sa SAD-om, Ukrajinom i drugim saveznicima o mogućnosti raspoređivanja, slanja ili davanja S-300 Ukrajincima i voljni smo to učiniti", rekao je slovački ministar obrane Jaroslav Nad na konferenciji za novinare.

"Međutim, spremni smo to odmah učiniti kada dobijemo prikladnu zamjenu", dodao je.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, koji je govorio pored Nada, odbio je komentirati spremnost SAD-a da pruži zamjenski sustav Slovačkoj.

"Nemam nikakvih objava za vas danas poslijepodne. To su stvari na kojima ćemo nastaviti raditi sa svim našim saveznicima. I sigurno ovo nije samo pitanje SAD-a, to je pitanje NATO-a", rekao je Austin.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu dodatnih 800 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini koja uključuje protutenkovsko i protuzrakoplovno naoružanje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij traži proturaketne sustave poput onoga koji posjeduje Slovačka.

Članica NATO-a Slovačka ima jednu bateriju sustava protuzračne obrane S-300, naslijeđenog iz sovjetskog doba nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine.

Slovačka očekuje da će dobiti proturaketni sustav Patriot u sklopu nove borbene skupine NATO-a za koju je upravo dogovoreno da će biti raspoređena u zemlji kao dio pojačanja NATO-a na istočnom krilu saveza.

No, Slovaci smatraju da to nije dovoljno s obzirom da Patriot neće biti njihov i nije jasno koliko će dugo ostati u zemlji.

Slovačko-ukrajinska granica duga je 98 kilometara.

Slovačka ima i manju flotu borbenih zrakoplova MiG-29 koji su ovisni o ruskom servisiranju.

"Razgovarali smo o raznim opcijama kako popuniti ovu prazninu ako odlučimo više ne koristiti MiG-29", rekao je Nad, dodajući da se očekuje da će Slovačka 2024. dobiti borbene zrakoplove F-16 tvrtke Lockheed Martin.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članci