News

Komentari 0

Slovenija je bez novozaraženih! Opet su i bez smrtnih slučajeva

Slovenija je bez novozaraženih! Opet su i bez smrtnih slučajeva

Broj umrlih ostaje 109, a broj kod kojih je od početka epidemije utvrđena zaraza i dalje je 1477, dok je iz bolnica nakon oporavka kućama vraćeno 292 osoba. Stanje je sve bolje i bolje

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 828 ljudi i nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Isto tako nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj među zaraženima, pa broj umrlih ostaje 109, a broj kod kojih je od početka epidemije utvrđena zaraza i dalje je 1477, dok je iz bolnica nakon oporavka kućama vraćeno 292 osoba.

U Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) u Ljubljani liječi se još samo pet osoba, ali nijedna u težem stanju ili na intenzivnom odjelu, dok su ostale "Covid" bolnice već ranije prestale primati oboljele. Prema procjeni Instituta za javno zdravlje (NIJZ) u zemlji je još samo devet aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Čini se da neće biti težih epidemioloških posljedica niti zbog "incidenta" u Mariboru, gdje je zaraza utvrđena kod učenika trećeg razreda u jednoj osnovnoj školi, no radi se o izoliranom slučaju.

Glavna infektologinja u timu slovenske vlade Bojana Beović kazala je za Slovensku televiziju da će se postupanje nakon tog zabilježenog slučaja ubuduće primjenjivati i u slučaju novih sličnih pojava.

Kako je dodala, pokazalo se je da je preporuka da se u školama ne "miješaju" polaznici različitih razreda bila ispravna jer je karantena zbog mariborskog slučaja određena samo za razred koji je oboljeli učenik pohađao, dok se nastava u cijeloj školi nastavlja normalno.

Da se ta odredba nije poštivala, trebalo bi zatvoriti cijelu školu, dodala je i upozorila da bez obzira na dobru epidemiološku situaciju treba u državi nastaviti sa što opširnijim testiranjem, te da se oni sa simptomima respiratornih bolesti trebaju javljati na testiranje, kako bi se spriječila pojava novih većih žarišta bolesti.

Najčitaniji članci