News

Komentari 67

Slovenija je tužila Hrvatsku: 'Krše prava Ljubljanske banke'

Slovenija je tužila Hrvatsku: 'Krše prava Ljubljanske banke'

Slovenija je tužbu podigla u četvrtak na  Europskom sudu za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu. Smatraju da je Hrvatska prekršila prava Ljubljanske banke

Slovenija je u četvrtak na  Europskom sudu za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu podnijela tužbu protiv Hrvatske zbog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb na naplatu dugova od hrvatskih tvrtki, objavio je slovenski ministar pravosuđa Goran Klemenčič.

Slovensko državno pravobraniteljstvo uložilo je tužbu, a Klemenčić je već obavijestio svog hrvatskog kolegu. Iznos za koji Slovenija tuži Hrvatsku je približno 360 milijuna eura.

Klemenčič je rekao da se Slovenija našla u nepravednom i nezavidnom položaju. Ističe da je Ljubljanska banka bila najveća banka u Jugoslaviji i da je godinama kreditirala razvoj. Hrvatska poduzeća nisu podmirila svoje kreditne obveze pa je Ljubljanska banka započela sudske postupke. Bilo ih je preko 80, a odnose se na stomilijunske iznose.

Mogućnost tužbe protiv Hrvatske lani je najavio premijer Miro Cerar zbog zakona kojim je Slovenija temeljem presude suda u Strasbourgu morala početi s otplatom neisplaćene štednje Ljubljanske banke štedišama u Hrvatskoj i BiH.

Najčitaniji članci