Obavijesti

News

Komentari 33

Slovenski sud prihvatio žalbu Sberbanka oko 'lex Agrokora'

Slovenski sud prihvatio žalbu Sberbanka oko 'lex Agrokora'

Sud je procijenio da 'lex Agrokor' "ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika", što je, kako se navodi u rješenju, "jedno od temeljnih načela insolventnih postupaka i dio javnog poretka Slovenije"

VIDEO

Ljubljanski okružni sud prihvatio je žalbu ruskog Sberbanka na ranije sudsko rješenje prema kojemu je imovina Agrokora u Sloveniji zaštićena zbog postupka insolventnosti,  a izvanredna uprava koncerna najavljuje žalbu na Vrhovnom sudu, ističući da ta sudska odluka nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i na imovinu Agrokora u Sloveniji.

Odluka suda o žalbi ruske banke donesena je prije dva tjedna, ali je tek sada objavljena i postala poznata, a praktično znači da se 'lex Agrokor' u Sloveniji neće moći primjenjivati, prenijeli su u četvrtak slovenski mediji.

Kako pišu, sud je sada procijenio da 'lex Agrokor' "ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika", što je, kako se navodi u rješenju, "jedno od temeljnih načela insolventnih postupaka i dio javnog poretka Slovenije".

Slovenski mediji navode da takvim rješenjem o žalbi sada postoji mogućnost da se iz Agrokorove imovine u Sloveniji naplati barem jedan vjerovnik, odnosno Sberbank. Na raniju odluku suda žalili su se u središnjica Sberbanka u Moskvi, ali i njezina slovenska podružnica Sberbank Slovenija.

Na odluku kojom je Agrokoru ranije sud priznao status subjekta u insolventnom postupku kako bi se od ovrha izuzela njegova imovina u Sloveniji, žalila se i slovenska vlada.

U svojoj je žalbi navela je da hrvatski zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru sa svojim postupcima može ugroziti gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost Slovenije zbog značaja i veličine trgovačkog lanca Mercator za Sloveniju te da se odredbe posebnog hrvatskog zakona o poduzećima od sistemskog značenja zato ne bi smjele odnositi na Agrokorovu imovinu u Sloveniji, odnosno na dionice koje koncern i s njime povezana poduzeća imaju u Mercatoru. Osim toga, u žalbi je navela da se 'lex Agrokor' kosi s pravnim poretkom Slovenije.

Kako su objavili slovenski mediji, pozivajući se na odluku suda o žalbi vlade, nju je sud odbio "zbog nedostatka pravnog interesa", pod čime se vjerojatno radi o tome da slovenska država nije izravni vlasnik ili vjerovnik Agrokora ili Mercatora.

Agrokor će uložiti žalbu

Nakon odluke nadležnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji od 14. srpnja, sud u Ljubljani je danas objavio odluku (od 26. listopada 2017.) kojom je odbacio žalbu odnosno prigovor Vlade Republike Slovenije protiv priznanja, ali je istovremeno odobrio prigovor Sberbank of Russia i Sberbank banka d.d. iz Ljubljane i ukinuo odluku o priznanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji, potvrdili su iz Agrokora.

Dodaju da je sud donio ovakvu odluku jer smatra da postupak izvanredne uprave nije sukladan definiciji stranog insolventnog postupka po slovenskom insolventnom zakonu. 

"Protiv odluke suda u Ljubljani Agrokor će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Slovenije, koju već pripremaju Agrokorovi odvjetnici u Sloveniji", ističe se u izjavi izvanredne Uprave u četvrtak.

Također naglašavaju kako "odluka suda u Ljubljani nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i istodobno nema nikakav utjecaj na imovinu Agrokor koncerna u Sloveniji, između ostalog zbog činjenice da do odluke Vrhovnog suda Slovenije o žalbi sve posljedice odluke o priznavanju i dalje ostaju na snazi". 

Iz Agrokora podsjećaju da je Visoki sud u Engleskoj, u rješenju donesenom 9. studenoga, odbio sve argumente Sberbanke i priznao hrvatski postupak izvanredne uprave u pogledu Agrokora d.d. u Velikoj Britaniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su