Obavijesti

News

Komentari 130

Slovenski vatrogasci u Tisno poslali dvije tone opreme

Slovenski vatrogasci u Tisno poslali dvije tone opreme
12

Akciju prikupljanja opreme za ovu vrijednu donaciju pokrenuo je predsjednik PKD Radovljica Igor Marijan, koji je s obitelj na odmoru u Tisnom. Dok se kupao na plaži Jazina kupao gledao je vatru

VIDEO

Lijepa gesta slovenskih vatrogasaca danas je u Tisnom pokazala da vatrogastvo ne poznaje granice - desetak dobrovoljnih vatrogasnih društava u Gorenjskoj se organiziralo i kolegama iz DVD-a Tisno poslao donaciju od dvije tone vrijedne vatrogasne opreme. Kombijima Vatrogasci PGD (Prostovoljno galisko društvo) Ribno i PGD Radovljica vatrogasni dom DVD-a Tisno stigla su zaštitna odijela, kacige, čizme, boce s kisikom, metle za gašenje požara, brentače... te oko 700 litara vode i sokova.

Akciju prikupljanja opreme za ovu vrijednu donaciju pokrenuo je predsjednik PKD Radovljica Igor Marijan, koji je s obitelj na odmoru u Tisnom. Dok se kupao na plaži Jazina kupao gledao je vatru, dim i prelete vatrogasnih aviona u zaleđu.

- Znali smo da se događaju požari oko Splita, ali i da to nije samo Split, da gori cijela Dalmacija, sve od Zadra do Dubrovnika. A mi u Sloveniji imamo dosta opreme, a požara otvorenog prostora baš i nema, jer je puno vode i zelenila. A tamo kod TZR Domžale je Milan Miće Čubrilo, koji je prije bio vatrogasac ovdje u Tisnom. Rekao nam je čega ovdje nedostaje i što da sakupljamo od opreme koja kod nas stoji u skladištima. I evo nas. To je danas došlo da ovdje svjedoči o prijateljstvu među vatrogascima - ispričao nam je Igor Marijan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Za policajce ne postoji politika, ne postoje granice. Svi vatrogasci Europe su jedno i pomoći ćemo jedni drugima kad zatreba. Nama je drago da je ova oprema sada ovdje, gdje nekome treba za gašenje požara, a ne da u našim skladištima čeka da bude rashodovana. A kod nas požara nije bilo već 20 godina i neće ih ni biti. A kad ih bude, opet ćemo biti svi zajedno, kao danas - kaže Marijan.

Zapovjednik i predsjednik DVD-a Tisno Tomislav Belakušić i Zvonimir Čorkalo izrazili su zahvalnost slovenskim kolegama.

- Ovo je je još jedan znak zajedništva svih vatrogasaca. Po ovome se vidi da nama ne trebaju ničije arbitraže, nikakva politika, vatrogasci su uvijek spremni biti vatrogasci bez obzira na sve granice - rekao je Belakušić. Istaknuo je izvrsnu organiziranost i ekspeditivnost slovenskih kolega.

- Evo, prije tri dana nama se javio njihov predsjednik društva Igor Marijan iz DVD Radovljica. Tada je gorjelo područje Šibenika, Zadra i Splita. Gledao je s plaže požare i poslao mi poruku. Našli smo se na kavi, gdje su smo ih informirali o stanju u našim postrojbama, načinu rada i potrebama. I evo, u tri dana tog prijateljstva već su ovdje dva kombija i prikolica puni tako potrebne opreme. U tri dana prijateljstva već se sve realiziralo, upoznali, sječi kavu i došlo. Kako je kazao Zvonimir Čorkalo, od donirane opreme tek će manji dio ostati u Tisnom, a većina će ići slabije opremljenim postrojbama, DVD-u Murter i Pirovac, ali i još nekim tek osnovanim društvima. Ovu lijepa priča o zajedništvu vatrogasaca koje ne poznaje granice ipak je netko pokušao pokvariti - Hrvatske autoceste.

- Sve službe, vatrogasci, hitna pomoć i drugi spašavatelji, u Europi voze bez naplate cestarine, bez obzira jesu li na intervenciji ili nisu. Tako se uvijek vozimo i u Italiji, Austriji, Njemačkoj... No, ne puštaju nas kad u Hrvatskoj nosimo dva kombija i prikolicu punu opreme za donaciju hrvatskim kolegama. Eto, Hrvatska je u Europskoj uniji, ali još neke stvari nisu prilagođene europskim standardima - požalili su se 'gasilci'. No, taj ružan dojam popravljen je već po dolasku u Tisno. Tišnjanski kolege dočekali su ih s roštiljem. Došao ih je pozdraviti i direktor Turističke zajednice Filip Henjak, koji ih je pozvao na Slovensku večer koju 29. srpnja organiziraju u Tisnom.

- Slovenci su treći gosti po brojnosti u Tisnom, meni osobno najdraži. Čitav niz godina gajimo prijateljske odnose i evo tu Slovensku gastro-večer organiziramo već treću godinu za redom i vjerujemo da će postati tradicionalna - rekao je Henjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag