Obavijesti

News

Komentari 322

Slučaj Crnoja: Vlada ne može utvrditi kaznenu odgovornost

Slučaj Crnoja: Vlada ne može utvrditi kaznenu odgovornost
3

Vladin angažman nezavisnih pravnih stručnjaka na slučaju bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje neuobičajno je ponašanje, složni su pravni stručnjaci

VIDEO

Vladin angažman nezavisnih pravnih stručnjaka na slučaju bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje neuobičajno je ponašanje, složni su pravni stručnjaci. Vlada nije ta koja utvrđuje kaznenu odgovornost dužnosnika, nego je to zadatak pravosudnih tijela. Vlada o sudbini ministara može i mora odlučivati temeljem političke i moralne odgovornosti, navode pravnici.

- Ovo je rezultat nesnalaženja i nepoznavanja nekih zakonskih odredbi - ističu pravnici.

Cijela priča za njih je od početka pogrešno postavljena. Složni su i da je ostavka Crnoje bila jedino razumno rješenje. Potpuno suvišnim smatraju tvrdnje Tomislava Karamarka da u slučaju Crnoja nije prekršen niti jedan zakon, jer navode, to nije točno. Saborski zastupnik Domagoj Hajduković (SDP) pismeno je od premijera Tihomira Oreškovića zatražio odgovore o angažmanu vanjskih pravnih stručnjaka. Između ostalog zanima ga tko su, po kojoj su osnovi angažirani te je li tekst ‘stručnog pravnog mišljenja’ dostavljen Vladi. 

Hajduković je od premijera tražo i odgovor tko je bio na sastancima u Banskim dvorima na kojima se odlučivalo o sudbini Crnoje, koji je bio sadržaj i tijek sastanaka. O angažmanu pravnih stručnjaka u petak su se očitovali i iz Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S obzirom da se radilo isključivo o jednokratnoj usluzi savjetničke prirode vanjskih suradnika, pravnih eksperata Jadranke Sloković, Jasne Novak i Čede Prodanovića, sudionika stručne rasprave zajedno s pravnim stručnjacima Domoljubne koalicije i Mosta, njihove su usluge bile u potpunosti besplatne - kažu u Vladi.

Navode da mišljenja iznesena u raspravi nisu notirana kao poseban dokument, ali je njihov sadržaj dostupan javnosti i razvidan iz izjave prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. 

Podsjetimo, Karamarko je u četvrtak ispred Banskih dvora izašao s papirom u ruci, koji kako je rekao, “nešto govori o tome da Crnoja nije kriv”. Odvjetnici Jadranka Sloković, Jasna Novak i Čedo Prodanović nisu davali izjave.

Slučaj angažmana nezavisnih pravnih stručnjaka ispitat će i disciplinska komisija Hrvatske odvjetničke komore.

Predsjednik HOK-a Robert Travaš kazao je da se prema njihovom Kodeksu besplatna pravna pomoć pruža određenim kategorijama poput socijalno ugroženih, žrtvama Domovinskog rata i za uzdržavanje djece. Najavio je da će besplatni angažman nezavisnih pravnih stručnjaka u Vladi ispitati disciplinski tužitelj koji će vjerojatno već u ponedjeljak od odvjetnika zatražiti očitovanje.

- Ovisno o očitovanju disciplinski tužitelj odlučit će hoće li se ili ne pokrenuti disciplinski postupak - izjavio je Travaš.

Od trenutka kad prime upit disciplinskog tužitelja, odvjetnici imaju 30 dana rok za očitovanje.

Karamarko: Crnojina krivnja ne postoji

Mijo Crnoja ostavku je dao jer kao častan čovjek, ne može trpiti takve optužbe, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nakon što je Crnoja javnost izvijestio da odlazi jer ne želi biti uteg Vladi.

- Na osnovu svega što smo pročitali, krivnja ne postoji! Pregledali smo dokumentaciju, tražili mišljenja eksperata. Crnoja je dokazao da su sve bile laži i obmane, jedna haranga - branio je svog ministra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 322
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1