News

Komentari 29

Slučaj 'Marić na jahti': Traže očitovanja od HBOR-a, Porezne te od ministarstva financija

Slučaj 'Marić na jahti': Traže očitovanja od HBOR-a, Porezne te od ministarstva financija

Predsjednica povjerenstva Nataša Novaković smatra da smatra da je ministar financija Zdravko Marić, radi transparentnosti, odmah trebao reći ime prijatelja na čijoj je jahti ljetovao.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na radnom sastanku odlučilo da će u predmetu otvorenom povodom boravka ministra financija Zdravka Marića na jahti Blaža Pavičića, tražiti očitovanja i dokumentaciju od Ministarstva financija, Porezne uprave, HBOR-a te drugih tijela koja bi mogla raspolagati potrebnim podacima, vezanim za poslovne odnose te eventualno druge odluke koje su navedena tijela donosila u odnosu na trgovačka društva povezana s vlasnikom jahte.

Zatražit će se i dostava objavljenih fotografija ministra Marića u Jutarnjem listu, a Povjerenstvo će iz službenih registara utvrditi i vlasništvo brodova. U slučaju potrebe, Povjerenstvo će u daljnjem tijeku postupka pribaviti i druge relevantne podatke.  

Podsjetimo, ministar Matić jučer je zbog principa prvo odbio objaviti ime prijatelja na čijoj je jahti proveo par dana tijekom ljetovanja. Kazao je tek da će razmisliti hoće li ime prijatelja dati Povjerenstvu za odlučivanje sukoba interesa. No za par minuta se predomislio i kazao kako će taj podatak dati navedenom tijelu, ali ne i javnosti. No, nakon što je povjerenstvo otvorilo predmet ministar financija se predomislio. Očito je zaboravio principe na koje se ranije pozivao i objavio ime prijatelja. 

Predsjednica povjerenstva Nataša Novaković smatra da je ministar financija odmah trebao reći ime prijatelja na čijoj je jahti ljetovao:

- To je trebao napraviti zbog transparentnosti. Zanimanje javnosti je veliko. Skrivanjem podataka govorite da nešto nije u redu, transparentnost je za dužnosnike nužna - kazala je Novaković. 

Najčitaniji članci