Obavijesti

News

Komentari 10

Službeno je preuzeo dužnost: Boris Johnson postao premijer

Službeno je preuzeo dužnost: Boris Johnson postao premijer
3

Boris Johnson preuzeo je u srijedu dužnost britanskog premijera, a kasnije će otkriti imena svog tima čija je zadaća provesti brexit, sa ili bez sporazuma...

VIDEO

Kraljica je poslijepodne primila Borisa Johnsona i uputila mu zahtjev za slaganjem nove administracije, objavila je Buckinghamska palača. 

"Johnson je prihvatio ponudu Njezina Veličanstva i poljubio joj ruku nakon imenovanja premijerom i prvim lordom riznice", dodaje se u priopćenju. 

Johnson, glavni akter kampanje 2016. za odlazak iz Europske unije, trebao bi kasnije u srijedu objaviti imena članova svog kabineta.

Očekuje se da će povećati broj žena i imenovati rekordan broj političara pripadnika etničkih manjina, rekli su iz njegova tima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
May je napustila parlement u suzama: Ispratili je uz ovacije
May je napustila parlement  u suzama: Ispratili je uz ovacije

Imenovanja će dati uvid u Johnsonove planove za upravljanje Britanijom nakon njegova obećanja o izlasku iz EU-a 31. listopada, s ili bez sporazuma.

Ranije u srijedu zastupnici su ovacijama ispratili bivšu premijerku Theresu May nakon njezina posljednjeg, povremeno emotivnog pojavljivanja na dužnosti u srijedu u parlamentu.

Tu je priliku iskoristila da bi zadala posljednji udarac vođi opozicije Jeremyju Corbynu kada mu je predložila da, kao i ona, podnese ostavku sa dužnost.

Tijekom jednosatne sjednice, koju je njezin suprug Philip promatrao s galerije, sve su političke strane bivšoj premijerki odale priznanje za javno djelovanje i osjećaj dužnosti, unatoč tomu što su jasno izražavali neslaganje s mnoštvom njezinih odluka.

Čestitala Johnsonu: Postao je premijer Ujedinjenog Kingstona
Čestitala Johnsonu: Postao je premijer Ujedinjenog Kingstona

Dok se novi premijer vozio na susret s kraljicom Elizabetom, aktivisti Greenpeacea pokušali su blokirati dugu svečanu povorku do Buckinghamske palače. 

Većinom prosvjednice, odjevene u crveno, primile su se za ruke duž ceste dok su ostali razmotali veliku zastavu s natpisom "Klimatska kriza" u pokušaju ometanja prolaska automobila u pratnji policije. 

Iz Greenpeacea su rekli da su održali prosvjed kako bi pozvali Johnsona da nešto poduzme u borbi protiv klimatskih promjena. 

Pokušali su mu predati manifest sa 134 točke o akcijama za zaustavljanje "katastrofalnog klimatskog sloma", uključujući ukidanje plana izgradnje nove piste na londonskom aerodromu Heathrow i pozvati na dostizanje cilja nulte emisije štetnih plinova. 

"Vlada se jednostavno ne uspijeva uhvatiti u koštac s klimatskom krizom", oglasio se priopćenjem izvršni direktor Greenpeacea u Ujedinjenoj Kraljevini, John Sauven. 

Prošlog mjeseca su aktivisti Greenpeacea kratko prekinuli važan govor tadašnjeg ministra financija Philipa Hammonda liderima britanske industrije financijskih usluga.

Čestitao mu Plenković

Predsjednik vlade Andrej Plenković uputio je srijedu čestitku Borisu Johnsonu na izboru za premijera Ujedinjene Kraljevine i zaželio mu puno uspjeha u vođenju zemlje u zahtjevnim okolnostima uoči zaključenja procesa izlaska UK-a iz Europske unije, priopćio je premijerov ured za odnose s javnošću.

Izrazivši nadu kako će se pod vodstvom Europske komisije (EK) postići dogovor o izlasku na zadovoljstvo obje strane, premijer je kazao je da je, u interesu građana, potrebno nastaviti graditi veze između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine.

"Veselim se nastavku naše suradnje i jačanju političkih i gospodarskih odnosa Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine", stoji u čestitci predsjednika vlade.

(vkm)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a