Obavijesti

News

Komentari 146

Ako naši zastupnici ne znaju: Objava plaća je javni interes!

Ako naši zastupnici ne znaju: Objava plaća je javni interes!
1

Saborski zastupnici, ali i ostali politički dužnosnici možda su jedini u državi kojima primanja i njihov, za hrvatske prilike visok standard, nisu vezani za postignuća

VIDEO

U Americi kažu da su novinari “psi čuvari” demokracije. I u pravu su. Koliko daleko mogu otići političari koji se otmu kontroli dovoljno nam zastrašujuće govore svjedočenja u suđenjima za korupciju, koja ovih dana možemo gledati u brojnim hrvatskim sudnicama. 

Krajnje zloćudne manifestacije te samovolje dobivaju svoj izraz u desecima milijuna kuna koje se, ukradene iz proračuna, nose u kartonskim kutijama. 

Novinari, dakle, nikoga ne linčuju nego, baš suprotno, brane javni interes. A javnost, sudeći po brojnim komentarima čitatelja, jako zanimaju prava i privilegije saborskih zastupnika. 

Dakle, “ime i prezime” koje traži Branko Vukšić su 24sata i građani čije interese i stavove zastupamo. Novinarima je u opisu posla da nadziru svakodnevni rad naših predstavnika i propituju trošenje novca koji im uplaćujemo u proračun. 

Sklonost nekih među njima da zlorabe i putne troškove sugerira kako će pojedinci zastraniti kad god im se pruži prilika. Jedini lijek za to je - najstroža kontrola. 

Čak i sami zastupnici priznaju da je sabornica mjesto za dizanje ruku, podvozje glasačkog stroja. Vrijedi li ta aktivnost - periodično dizanje ruke - plaće od bar 15.000 kn neto?

Neki zastupnici, svaka im čast, rade marljivo i ustrajno. No u cjelini, Sabor već godinama funkcionira kao glasačka mašinerija vladajućih, bilo lijevih ili desnih. Čak i sami zastupnici (npr. Mirela Holy, Đuro Popijač) priznaju da je sabornica mjesto za dizanje ruku, podvozje glasačkog stroja. Vrijedi li ta aktivnost - periodično dizanje ruke - plaće od bar 15.000 kn neto, paušala od 1500 kn, naknade za odvojeni život, putnih troškova, plaćenih stanarina i režija? 

Šefovi oporbe, s druge strane, u Sabor ne dolaze i toga se ne srame. Milanović je kao saborski zastupnik SDP-a govorio da ga od sjedenja u Saboru bole prepone, a Karamarko priznaje da neće često dolaziti dok ne završe lokalni izbori. Nije li to dobar pokazatelj koliko zastupnicima znači rad u Saboru? 

Visoke plaće bez obzira što rade, a stotine tisuća živi u bijedi...

Da rade dobro, svima bi bilo bolje. No, stotine tisuća građana tone u bijedu. Saborski zastupnici, ali i ostali politički dužnosnici u državi (ministri, gradonačelnici, načelnici, župani...) u tom su smislu rijetka, možda čak i jedina iznimka jer su njihova primanja i njihov, za hrvatske prilike visok standard, posve nevezani za postignuća. Teoretski, ova zemlja može nastaviti propadati još dvije godine, ali oni se ne moraju zabrinjavati jer znaju da će zaduživanjem i rasprodajom državne imovine još dvije, tri godine moći zadržati glavu iznad vode. 

No, što će mali, obični čovjek koji živi ne samo od svojega rada nego i od rezultata njihova nerada? Kakvu mu poruku šalje saborski zastupnik kojeg uglavnom ne možeš vidjeti u sabornici ili se pojavljuje samo ako je uključena kamera? 

Građani su ogorčeni jer stalno dobivaju cjelovitu informaciju o kvaliteti rada svojih predstavnika: vide poluprazne sabornice, vide svoja i njihova primanja, vide statistike nezaposlenosti

Kako rade saborski zastupnici, pokazuje i istraživanje naših novinara koji su prvi u Hrvatskoj objavili sve njihove troškove, od iznosa bruto plaća pa do svih zamislivih privilegija. Umjesto da većina tih ljudi, koji će vam svaki put pred kamerama prisegnuti na transparentnost i javno dobro, sami daju svoje podatke, većina je našim novinarima rekla: sami to iskopajte. 


I bila je prava muka dobiti sve informacije koje bi, vođene institutom javnog interesa, trebale biti odmah dostupne ne samo novinarima, nego svim građanima ove zemlje. I zato su građani ogorčeni. Oni stalno dobivaju cjelovitu informaciju o kvaliteti rada svojih predstavnika: vide poluprazne sabornice, vide svoja i njihova primanja, vide statistike nezaposlenosti. 

Ono u čemu se treba složiti s Brankom Vukšićem jest da je potrebna široka rasprava o ulozi Sabora u društvu. A što građani misle, može saznati na dva načina: može platiti nezavisno istraživanje ili jednostavno okrenuti sljedeću stranicu.

Obrana Sabora: Laburist Vukšić traži zaštitu zastupnika

Zastupnici su danima na medijskim potjernicama, ustvrdio je u četvrtak u sabornici laburist Branko Vukšić. 

Mislio je pritom na tekstove 24sata koja su prva objavila potpune podatke o tome koliko građane stoje bruto plaće i ostale privilegije zastupnika, ali i prenijela mišljenje čitatelja da bi se njihove plaće trebale srezati 35%. 

- Molim Predsjedništvo Sabora da zauzme stav da svatko ima pravo na kritiku, svatko ima pravo ocjenjivati naš rad, ali iza svake kritike treba stajati ime i prezime onog koji kritizira, ime i prezime koga se kritizira. Dovoditi pod sumnju čitav Sabor, dovoditi pod sumnju da zastupnici ne zarađuju i ne zaslužuju te plaće nego nikakve. Ako se s time slažemo ovdje u Saboru, onda nas treba raspustiti - izjavio je Vukšić. 

Zastupnik laburista zatražio je i da se održi sjednica na temu funkcioniranja Sabora i o njegovoj ulozi u društvu. 

Vukšić se tako stavovima približio kolegama iz HDZ-a Josipu Đakiću i Josipu Boriću koji, među ostalim, smatraju kako pravo hrvatskih građana na informiranje nije biološko pravo, pa samim time nije ni toliko važno. 

No s njima se ne bi složile tisuće hrvatskih građana, koji su nakon objave liste plaća i privilegija saborskih zastupnika pozivima, mailovima i pismima doslovno zatrpali redakciju 24sata i tražili da se pokrene akcija za smanjivanje njihovih plaća za 35 posto, na razinu primjerenu radu Sabora i aktualnoj ekonomskoj situaciji.

POGLEDAJTE KOLIKE PLAĆE IMAJU ZASTUPNICI

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa