Obavijesti

News

Komentari 51

'Smjene savjetnika rješavaju se u uredu, ne po nekim birtijama'

'Smjene savjetnika rješavaju se u uredu, ne po nekim birtijama'
1

Moguće je da predsjednica ima apsolutno u povjerenje u Markića, znamo da ga je ona predlagala i zato je možda tu ulogu povjerila njemu, a on svom šefu ureda, kaže Cvrtila

VIDEO

Očitovanje bivšeg savjetnika predsjednice Mate Radeljića, koji tvrdi da je smijenjen nakon pritisaka i prijetnji SOA-e, u subotu je za N1 televiziju komentirao kriminalist i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Je li moguće da SOA smjenjuje savjetnike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović?

"To ne bi trebalo biti moguće, ako je tako, onda je to žalosno. To je miješanje ovlasti SOA-e u ovlasti predsjednice, to se tako ne radi. Onaj tko je mogao smijeniti savjetnika je onaj tko ga je imenovao - predsjednica. Eventualno je taj razgovor mogao obaviti šef ureda predsjednice i to u službeni prostorijama, a ne u nikakvim birtijama."

Što to govori o odnosima predsjednice i SOA-e?

"Moguće je da predsjednica ima apsolutno u povjerenje u Markića, znamo da ga je ona predlagala i zato je možda tu ulogu povjerila njemu, a on svom šefu ureda. Savjetnik za nacionalnu sigurnost je sastavni dio koordinacijskog tijela koje daje operativne zadaće i usmjerava SOA-e. Onda netko tko je značajnije niže rangiran smjenjuje njega. To ni hijerarhijski ni funkcionalno ne bi smjelo tako funkcionirati."

SOA o Radeljiću: 'Mi radimo u skladu s Ustavom, štitimo RH'
SOA o Radeljiću: 'Mi radimo u skladu s Ustavom, štitimo RH'

Ako Markić obavlja takve poslove za predsjednicu, što to govori?

"To nije normalno, takvi poslovi. Ako su to sigurnosni, protuobavještajni poslovi u svrhu zaštite predsjednice onda bi to značilo da je Radeljić bio prijetnja predsjednici, ako se SOA umiješala. To može ići u tom smjeru, da možda imaju informacije da je prijetnja prema njoj. Ali ako je takva situacija, onda je trebala reagirati policija, obaviti ozbiljan razgovor možda i uhićenja."

Nitko nije demantirao Radeljićeve tvrdnje. Iz SOA-e su priopćili da je jedna od njenih zadaća i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske. Radeljić pak tvrdi da su mu rekli da su ga "spremni zgaziti automobilom".

"To nije službena komunikacija. Ako i treba primijeniti nekakva sredstva prisile, što u tom slučaju i nije SOA ta koja obavlja neposredno tjelesno osiguranje predsjednice, onda se to kaže na način da će se primijeniti neka sredstva prisile, a ne da će se nekoga gaziti autom. Nitko u državi nema ovlasti da nekoga gazi autom. To naprosto nije službena komunikacija, a nije ni mjesto."

Josipović: Ako Radeljić govori istinu, predsjednica mora otići
Josipović: Ako Radeljić govori istinu, predsjednica mora otići

Cijela priča djeluje "filmski".

"Meni se čini da su se tu malo pobrkali, i predsjednica i SOA u svojim ovlastima i komuniciranju. Takve stvari se ne rješavaju u birtijama, na takav način i s takvom retorikom. To može pobuditi sumnju u javnosti da onda službe takve stvari obavljaju za predsjednica."

Ako su Radeljićeve tvrdnje točne, je li to protuustavno, protuzakonito?

"Ne bih rekao da je zakonito. Treba vidjeti imaju li neka saznanja i informacije, ali se opet to ne obavlja na takav način."

Mate Radeljić: 'Smijenili su me u kafiću, bio sam iznenađen...'
Mate Radeljić: 'Smijenili su me u kafiću, bio sam iznenađen...'

Ima li ovdje posla za policiju i DORH?

"Dvije su stvari. Ako postoji prijetnja prema predsjednici SOA je službeno treba izvijestiti policiju, ako postoji prijetnja Radeljiću onda policija ima ovlasti obaviti razgovor s predstojnikom ureda gospodina Markića. Druga je stvar dokazivosti. Ako razgovor nije snimljen, onda ostaje riječ na riječ. Možda i jest snimljen pa SOA zato nije demantirala njegove tvrdnje."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"