Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Smrdljivi martini i bubamare idu na spavanje čim dođe zima

Smrdljivi martini i žute bubamare još kratko vam mogu stvarati probleme. Dok ne postane hladno, pomoći će i mrežice za prozore

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Dreamstime
9 komentara

Najezda žutih bubamara, koja se proteklih dana pojavila diljem zemlje, uznemirila je mnoge. Po društvenim su se mrežama počeli raspitivati o mogućim rješenjima problema.

Riječani su već navikli na smrdljive martine, ali sad ističu kako su uočili neobične kukce nalik na bubamare. Ipak, tvrde kako nije riječ o “domaćoj” bubamari, nego o kukcu koji je stigao iz Kine i koji je, kako tvrde, opasan. Iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci navode kako razloga za paniku nema jer se radi o normalnoj sezonskoj migraciji i hibernaciji navedenih kukaca. Ističu kako se radi o prirodnom ponašanju kukaca koji se pripremaju za zimski san, a odspavat će ga u pukotinama drveća, zidova, podrumima, tavanima i sličnim prostorijama.

I KOD NAS IH JE SVE VIŠE Smrdljivi martini su joj prekrili kuću: 'Morala sam pobjeći van!'

– To su kukci koji ne podnose hladnoću i s prvim nižim temperaturama traže toplija staništa za prezimljavanje. Naravno, zatvoreni prostori su idealni za to, pogotovo ako su mračni. Još ako u njima ima i hrane, zadržat će se dulje. Ljeti se ti kukci nalaze u prirodi, u travi ili grmlju, gdje se i hrane i stoga su nama uvjetno rečeno nevidljivi – pojašnjava Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.
Potvrdio je da je sve više stranih vrsta kukaca kod nas, ali i pojasnio kako je razlog tome proces globalizacije i umrežene trgovine koja se odražava i na biosvijet.

- Žuta bubamara je čak i uvezena u Europu zbog svoje korisnosti kod uništavanja biljnih ušiju na usjevima - potvrđuje Kirinčić. Ipak, brojni savjeti stručnjaka nisu umirili korisnike društvenih mreža. Zato Kirinčić tvrdi da je najbolje rješenje za one koji ne mogu podnijeti smrdljivi miris martina i žuti trag bubamara zaštititi prozore i balkonska vrata.

3 RECEPTA Ovako ćete se prirodno obraniti od najezde smrdljivih martina

- Razumijem da ljudima smeta miris koji ispušta smrdljivi martin, ali to je njegova zaštita. Za trag bubamara, pak, ima rješenje i ne radi se o trošenju novca za skuplje komarnike, koji se ugrađuju u stolariju, nego o mrežicama - objasnio je Kirinčić.

Mrežice stoje oko deset kuna i njih samo treba zalijepiti na okvire prozora koji se najčešće otvaraju ili na one za koje sumnjamo da “puštaju” kukce u kuću. Također, poznato je da bubamare privlači žuta boja pa bi koristilo u dvorište ili na balkonu postaviti ljepljivi žuti papir na koji će se onda ti “dosadni” kukci okupiti. Umjesto raznim otrovnim sredstvima, od najezde kukaca možete se obraniti i jednostavnom mješavinom vode i sapuna. Osim toga, smrdljivog martina odbija i miris mente te češnjaka. Stručnjaci zato tvrde da bi bilo najbolje postaviti ih ispred svojih prozora ili vrata. To bi kukca trebalo spriječiti da uđe u vaš dom, a dugoročno ih i istrijebiti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message