Obavijesti

News

Komentari 3

Smrt bebe u Bjelovaru: Žale se na oslobađajuću presudu troje liječnika zbog smrti Matee

Smrt bebe u Bjelovaru: Žale se na oslobađajuću presudu troje liječnika zbog smrti Matee
4

Radi se o slučaju u kojem je odvjetništvo pokrenulo kazneni postupak protiv troje liječnikasmatrajući ih odgovornim za smrt petnaestomjesečne Matee Matić. Žalili su se na presudu i traže ponovno suđenje

VIDEO

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je podnijelo žalbu protiv presude Općinskog suda u Bjelovaru kojom je troje bjelovarskih liječnika oslobođeno od optužbe da su počinili kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem.

Odvjetništvo svoju žalbu temelji na bitnim povredama odredaba kaznenog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja sa prijedlogom da se presuda ukine i predmet uputi na ponovno suđenje.

Podsjećamo radi se o slučaju u kojem je odvjetništvo pokrenulo kazneni postupak protiv liječnika Tomislava Miklića, Tomislava Hegeda i Mariju Hiđa- Čohar, smatrajući ih odgovornim za smrt petnaestomjesečne Matee Matić, koja je preminula 5. prosinca 2015. godine. Sutkinja bjelovarskog Općinskog suda Maja Sikora je 12. svibnja objavila presudu kojom liječnike ne smatra krivim za smrt djevojčice. U presudi je sutkinja navela da je Matea umrla u Općoj bolnici u Bjelovaru i liječnici su, obavljajući zdravstvenu djelatnost, postupili po pravilima zdravstvene struke i savjesno postupali. Time nisu prouzročili pogoršanje bolesti koja je dovela do smrti jedne osobe. Odnosno nisu počinili kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, nesavjesno liječenje.

Nitko nije kriv za smrt bebe: 'U šoku smo. Nema odgovornih što naše djevojčice više nema'
Nitko nije kriv za smrt bebe: 'U šoku smo. Nema odgovornih što naše djevojčice više nema'

Podsjećamo da odvjetništvo u optužnom aktu navodi da su roditelji s djetetom prvi put došli kod I. okrivljenog dr. Tomislava Miklića, 13. studenog 2015. godine. Potom su se istom liječniku obratili 23 i 25 studenog, te 4. prosinca. Dan prije smrti. II. okrivljeni Tomislav Heged, je optužnici propustio pažljivo pregledati rendgenske snimke, a III. okrivljena Marija Čohar – Hiđa je dolaskom Matee na Pedijatrijski odjel propustila ju poslati na EKG i ultrazvuk srca.

Tragedija obitelji Matić počela je 13. studenog 2015. godine, kada su s Mateom prvi put došli u bjelovarski Dom zdravlja.

Liječnik Tomislav Miklić odredio joj je terapiju injekcijama dva puta dnevno u trajanju od sedam dana. Kako su nam ispričali roditelji, na kontroli im je rekao kako se vidi poboljšanje koje potvrđuje i RTG snimka pluća.

Na toj se snimci vidjelo i povećanje srca, ali to je zanemareno kao eventualni uzrok. Prije odlaska dr. Miklić je odredio drugu terapiju, antibiotskim sirupom uz inhaliranje. Kako se dijete osjećalo sve gore, dežurna liječnica u Domu zdravlja ih je s uputnicom poslala u bolnicu 21. studenog.

Roditelji slomljeni presudom: 'Naše Matee nema, a nitko nije kriv. Neće završiti na ovome'
Roditelji slomljeni presudom: 'Naše Matee nema, a nitko nije kriv. Neće završiti na ovome'

Došli su hitno na pedijatriju, gdje je Mateu pregledala dr. Čorah, koja joj je dala, kako roditelji tvrde, injekciju za iskašljavanje i poslala ih kući.

- Izgubljeno je više od dva tjedna dragocjenog vremena, a Matei je svakim danom bivalo sve gore i gore. Dijete je doslovno polako umiralo, a da to nitko od liječnika nije primjećivao ili pridavao važnosti njezinu stanju - rekao nam je ogorčeni otac Matej.

Dodao je kako ne može razumjeti zašto djevojčicu nisu zadržali u bolnici ili poslali dalje ako nisu bili sigurni u dijagnozu.

Dan prije smrti, 4. prosinca 2015. godine, roditelji su, kažu ponovno pokucali na vrata dr. Miklića, koji je kazao kako teško diše zbog šlajma . Umjesto poboljšanja Matei se stanje drastično pogoršalo.

Nakon tri tjedna borbe, djevojčica je preminula idućeg dana, 5. prosinca prije gotovo šest godina.

U trenutku izricanja nepravomoćne oslobađajuće presude Mateinoj majci Ivani zaljuljalo se tlo pod nogama i morala se leđima nasloniti na zid.

Iako je šokirana i zapanjena majka Ivana presudu dočekala na nogama, po izlasku iz sudnice slomile su je emocije. Spustila se uza zid i glasno jecala dok su joj se suze slijevale niz lice, a suprug Matej i još jedna žena su je pridržavali i pokušali utješiti, ali utjehe nije bilo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a