Obavijesti

News

Komentari 88

Smrznuli se u mećavi: 'Susjed je bio siromašan, često je u okolici tražio posao da nešto zaradi'

Smrznuli se u mećavi: 'Susjed je bio siromašan, često je u okolici tražio posao da nešto zaradi'
5

Kraj sebe nisu imali dokumente pa su se policajci PU virovitičko-podravske morali pomučiti dok ne otkriju o kome je riječ. Nakon objave o pronalasku, javile su se obitelji te su u utorak morali na prepoznavanje

VIDEO

Južina, kiša, pa snježna mećava. Gotovo tri godišnja doba izmijenila su se u roku od 24 sata na području Papuka na kojem su u ponedjeljak ljudi otkrili tijela dva smrznuta muškarca.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

Video vijesti 26.01.2021. 01:24

Kraj sebe nisu imali dokumente pa su se policajci PU virovitičko-podravske morali pomučiti dok ne otkriju o kome je riječ. Nakon objave o pronalasku, kako doznajemo, javile su se obitelji te su u utorak morali na prepoznavanje u Opću bolnicu Virovitica. Tek tad je policija objavila kako su se, pod još nerazjašnjenim okolnostima, nedaleko od vrha Papuka smrznuli 38-godišnjak i 26-godišnjak iz okolice Velike kraj Požege.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kako su nam javili, prvo tijelo nađeno je u ponedjeljak ujutro na sedmom kilometru ceste između Slatinskih Drenovaca i Velike na 600 metara nadmorske visine. Najavljen je bio snijeg, napadalo ga je čak 30 centimetara u mećavi i ne znam kamo su ti muškarci išli - rekao nam je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

Nas nitko nije zvao da ljudima treba pomoć. Najgore je to što je i mećava bila toliko jaka da je stablo palo baš na tu glavnu cestu pa nitko nije mogao prolaziti dok se ono nije uklonilo, rekao je Jurenac.

Muškarci koje su pronašli na Papuku smrznute su s područja Požeško-slavonske županije
Muškarci koje su pronašli na Papuku smrznute su s područja Požeško-slavonske županije

Drugo tijelo pronašao je pet sati kasnije 41-godišnji radnik koji je išao sporednom šumskom cestom na predio u kojem se ruši šuma. Kad je došao do strojeva i vozila, otkrio je muškarca. Pokušao mu je pomoći te je pozvao policiju i Hitnu. Kako doznajemo, ta druga lokacija nalazi se tri do četiri kilometra dalje od mjesta na glavnoj cesti gdje je zatrpan u snijegu pronađen njegov smrznuti prijatelj i vodi prema vrhu Papuka. Najgore je, kako neslužbeno doznajemo, što su doslovno bili samo u vestama.

- Vrlo blizu nalazi se naše izletište Jankovac i mi svaki dan ondje imamo puno posjetitelja. Čudno nam je što nisu ondje potražili pomoć, a obojica su, koliko smo saznali, bili neadekvatno obučeni i bez opreme u tim teškim zimskim uvjetima - rekao je Jurenac.

Cijeli slučaj preuzeo je Županijski državni odvjetnik u Bjelovaru koji je naložio hitnu obdukciju oba tijela. Prvo je provedeno u utorak oko 13 sati, a drugo će, prema najavi policije, biti odrađeno u srijedu oko 9 sati.

Nisu bili planinari

Istražitelje zanima je li baš smrzavanje glavni uzrok njihova stradavanja. Zato će analizirati jesu li u krvi slučajno imali alkohola i droga te jesu li te supstance mogle imati utjecaja na njihovo rasuđivanje i nalazak pomoći. Zasad istražitelji nisu objavili jesu li preminuli muškarci uz sebe imali mobitele i jesu li uopće pokušali tražiti pomoć. Naći signal u šumskom području usred nevremena može biti izrazito zahtjevno pa će zato i uređaji morati biti poslani na analizu. Na naš upit odgovorili su kako bi nove informacije o slučaju trebale biti poznate tek tijekom srijede.

Neslužbeno doznajemo kako tijekom nedjelje i ponedjeljka nitko nije zvao pomoć niti prijavio nestanak dvojice preko službenih linija hitnih službi. Poziv da treba nekoga izvući iz mećave nisu dobili ni u HGSS-ovoj stanici Orahovica, koja je nadležna za spašavanje na Papuku.

Za dvojicu ne znaju ni u Hrvatskom planinarskom društvu Papuk iz Virovitice. Rekli su kako pronađeni nisu bili njihovi članovi te kako za svoje organiziraju planinarske tečajeve i škole snalaženja na planinama. I sami su upozorili ljude na loše uvjete na Papuku upravo kako bi izbjegli tragediju.

Na rubu egzistencije

Inače, stradali 38-godišnjak posljednjih je godina živio na potezu između sela Radovanci i Češljakovci u okolici Velike. Imao je obitelj i u susjednom Golom Brdu. Nažalost, i oni su živjeli na rubu egzistencije, također u lošim uvjetima, pa se nije puno zadržavao na jednome mjestu. Potražili smo ih, no policija ih je najvjerojatnije odvezla u postaju. Uz slomljeni prozor gorjela je svijeća. Njegovi poznanici opisali su kako je živio “boemski” te se žalio na lošu financijsku situaciju. Zbog toga je tražio socijalnu pomoć, no o svemu nije želio puno pričati.

- Odrastao je tu u Radovancima u udomiteljskoj obitelji. Oni su mu zapravo bili rođaci i kad su preminuli, on je to naslijedio. Tu bi zapravo češće bio ljeti jer ta kuća nema ni struje ni vode - rekla nam je jedna od susjeda iz Radovanaca. Do mjesta gdje je živio došla je kako bi mu zapalila lampion. Svi imaju svoje teorije, a nikome zapravo nije jasno što je dvojac radio na planini. Mještani su 38-godišnjaka vidjeli posljednji put prije 10-ak dana, i to pored lokalne trgovine.

- Susjed je bio siromašan pa bi često tražio posao u okolici da zaradi neku dnevnicu. Inače je bio neprimjetan, povučen u sebe. Imao je teško djetinjstvo i to ga je obilježilo - rekao je jedan od mještana.

Mladića (26), koji je stradao s njim u planini, slabije poznaju jer je iz Požege. Rekli su nam da su navodno rodbinski povezani, no i sami čekaju što će reći policajci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag